Графенови батерии

Графенът е единичен равнинен лист от sp²-свързани въглеродни атоми. Той е една от алотропните форми на въглерода, двумерен вариант на тримерния графит. Графенът е изолиран за първи път през 2004 г. има дебелина само един атом и е известен като най-тънкия материал на Земята. Той е 200 пъти по-здрав от стоманата и непроницаем за всички газове и течности, с голям потенциал за употреба, например антикорозионни покрития, непромокаеми опаковки и суперкондензатори. От доста време насам се спекулира, че Samsung готви графенови батерии, подходяща за захранване на смартфони.

Очакванията са, че телефони с графенови батерии ще се появят през 2020 г. или 2021 г., но сега изглежда, че може би Huawei ще успее да изпревари Samsung и да пусне първия смартфон с новата технология.

Наскоро във френския Twitter профил на Huawei се появи пост, който загатва, че предстоящият Huawei P40 Pro ще разполага с именно такава батерия.

Графенови батерии - следващият технологичен скок при смартфоните?

Според обявената информация основните акценти на телефона ще са два – мощни камерни лещи и графенова батерия, която се пълни от 0% до 100% за 45 минути.

Съмняваме се, че Huawei ще е единствената компания, която ще пусне телефон с такава батерия през 2020 г., защото, както вече споменахме, Samsung също разполага с технологията.

Едва ли корейският гигант ще позволи на китайския си съперник да грабне всички овации, а такива непременно ще има.

Въвеждането на графенови батерии в смартфоните би раздвижило доста пазара, който през последните години не може да се похвали с кой знае какви иновации в новите модели.

Интересно ще е да видим как точно ще се отрази наличието на графенова батерия, защото тя има доста предимства пред настоящите литиево-йонни такива.

Графеновите варианти са по-леки, по-компактни и отделят доста по-малко топлина от литиево-йонните.

Дали по-малкият им размер ще позволи на производителите да добавят нови екстри в хардуера на смартфоните – засега не знаем, но ще разберем още през март, когато се очаква да видим Huawei P40.

Вижте още:
Huawei получава тримесечно удължаване на временния си лицензВ последния епизод на забраната за достъп до американски технологии за Huawei, Министерството на тър…Nov 21 2019skafeto.com

Huawei Mate 30 Pro идва в Европа този месецКитайският технологичен гигант Huawei опитва да запази лидерската си позиция тази година, представяй…Nov 3 2019skafeto.com

Германия одобри Huawei да участва в търговете за 5GГермания няма да забрани на китайския телекомуникационен гигант Huawei да участва в изграждането на …Oct 20 2019skafeto.com

loading...