Състоянието на Джеф Безос Амазон
Джеф Безос (Wikipedia Commons)

Гигантът в онлайн търговията „Амазон“ предстои да започне нов етап от развитието си, след като неговият основател Джеф Безос обяви, че ще напусне поста на главен изпълнителен директор и ще застане на позицията изпълнителен председател. Това беше потвърдено от компанията във вторник вечерта. На негово място ще застане дългогодишният ръководител на Amazon Web Services Анди Джаси.

Безос беше главен изпълнителен директор на „Амазон“ от самото ѝ създаване през 1995 година. Именно той беше двигателят онлайн магазинът за книги да се превърне в глобален лидер в търговията и логистиката за 1,7 трилиона долара.

Неговият наследник Джаси, от своя страна, работи за компанията от 1997 година, като досега той беше главен изпълнителен директор на подразделението, свързана с облачните услуги – най-големият генератор на приходи за „Амазон“.

„Това пътешествие започна преди 27 години. Amazon беше само идея, която нямаше име. Въпросът, който ми беше задаван най-често в този момент беше „Какво е интернет?“, пише Безос в писмо, изпратено до служителите на компанията във вторник и цитирано от CNN Business.

„Днес ние за нас работят 1,3 милиона талантливи, отдадени хора, които обслужват стотици милиони клиенти и бизнеси, и сме широко познати като една от най-успешните компании в света“, допълва той.

В писмото си Джеф Бизос посочва още, че оттеглянето му от ръководния пост ще му позволи да има повече време за други проекти извън „Амазон“, като космическата компания Blue Origin и медията „Вашингтон поуст“.

От друга страна на председателската позиция в компанията той ще се занимава с новите продукти и инициативи на гиганта.

Съобщението за оттеглянето на Безос дойде успоредно с представянето на резултатите на „Амазон“ за четвъртото тримесечие. Компанията отчете по-добри от очакваните от „Уолстрийт“ приходи.

Според данните нетните продажби са нараснали с 44% до 125,6 милиарда долара в сравнение със същия период на 2019 година при прогнозирани такива от 119,7 милиарда долара.

Нетната печалба за разглеждания период възлиза на 7,2 милиарда долара или близо двойно по-голяма от очакваните 3,7 милиарда долара от „Уолстрийт“. 40% от годишния растеж са генерирани от Северна Америка, която отговаря за над 75 милиарда долара от продажбите. Международната дейност на компанията отчита скок от 57% до близо 37,5 милиарда долара оборот, пише money.bg.

loading...