Дигитално евро

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще започне в понеделник (12 октомври) обществена консултация и ще инициира експерименти, които да й помогнат да реши дали да създаде „дигитално евро“ за 19-те страни членки на Еврозоната. Този ход идва в момент, когато пандемията ускорява търсенето на варианти за отказа от книжни пари и докато политиците нервно наблюдават възхода на частните криптовалути като биткойн.

Ето обяснение какво означава „дигитално евро“ за гражданите на зоната.

Какво представлява това дигитално евро?

Цифровото, виртуалното или дигиталното евро ще бъде електронна версия на евровите банкноти и монети. То ще бъде законно платежно средство и гарантирано от Европейската централна банка.

Преминаването към дигитализиране на валутата също би позволило за първи път на гражданите да имат депозити директно в ЕЦБ. Този ход също може да бъде по-безопасен, отколкото при ползване на услугите на търговските банки, които могат да фалират, или от държането на пари в брой, които могат да бъдат откраднати или загубени.

И както при пари в брой, парите могат да се съхраняват извън банковата система, например в „цифров портфейл“.

Това ще позволи на гражданите и фирмите да извършват ежедневните си плащания „по бърз, лесен и сигурен начин“, заяви ЕЦБ, публикувайки доклад за виртуалните пари през октомври. Дигиталното евро би „допълвало паричните средства, а не директно да ги замества“, подчерта ЕЦБ.

Издаването и прехвърлянето на дигитално евро може да се извърши с помощта на технологията за разпределена книга, известна като блокчейн, на която разчитат криптовалути като Биткойн.

Защо сега?

Пандемията COVID-19 засили електронните плащания, тъй като клиентите избягват банкноти и монети поради опасения, че могат да разпространят коронавируса. Дори в Германия, където смятат, че кешът няма равен, тази година се очаква потребителите да похарчат за първи път повече пари чрез картови плащания, отколкото в брой, според неотдавнашен доклад на Euromonitor International.

Подобно на други централни банки по света, ЕЦБ също е предпазлива да не изостане от виртуалните пари, емитирани от чуждестранни частни играчи като „Биткойн“ и „Либра“ (криптовалутата на Facebook).

Ако хората в еврозоната масово преминат към виртуални валути, които работят извън обсега на ЕЦБ, това може да попречи на ефективността на мерките на паричната политика. Планът на Facebook за създаване на Либра „ускори мисленето на централните банки“ по този въпрос, заяви пред AFP икономистът на Pictet Wealth Management Фредерик Дюкрозе.

Дигитално евро - инициативата на ЕЦБ

Какви са рисковете?

Хората може да избягват традиционните сметки в полза на цифровизация, отслабвайки дребните банки в еврозоната.

Рискът ще бъде по-висок по време на криза, когато спестителите могат да се изкушат да избягат на безопасното място на „цифровото евро“ и да предизвикат масово теглене от традиционните банки (и съответно рухване на банките). За да се избегне това, ЕЦБ може да предложи да ограничи броя на цифровите евро, които всеки гражданин може да притежава или обменя.

Загрижеността относно неприкосновеността на личния живот и гарантирането, че „цифровото евро“ не може да се използва за пране на пари, също ще бъде част от предизвикателствата за решаване пред ЕЦБ.

Дигитално евро - инициативата на ЕЦБ

Кой друг го прави?

Частните дигитални валути са изключително нестабилни. Цената на биткойните е намаляла почти наполовина от края на 2017 г. когато бе достигнала около 20 000 долара (17 030 евро). Но през последните години централните банки започнаха да проучват вариантите за собствени виртуални пари – известни като Цифрова валута на Централната банка (CBDC) – като стабилна и безрискова алтернатива.

Китайската централна банка започна изпитания с цифрова валута – дигитален юан, в четири града през април, а Банката на Франция също започна експерименти.

В петък Японската централна банка заяви, че ще засили изследванията по темата.

Банката за международни разплащания, мрежа от централни банки, обяви през януари създаването на работна група, посветена на въпроса.

Кога ще мога да харча?

ЕЦБ започва тримесечна консултация в понеделник и ще извърши поредица от експерименти за осъществимостта на дигитално евро през следващите шест месеца. Централната банка има за цел да реши до средата на 2021 г. дали да стартира проекта или не, се казва в него. Но не очаквайте скоро цифрово евро в електронния си портфейл.

Ще отнеме „от 18 месеца до четири години“, за да видим как инициативата се реализира, казва източник, близък до проекта, пред AFP.


loading...