Електронен етикет за багаж е с размерите на Айфон 8

Чайна истърн еърлайнс (China Eastern Airlines) и Чайна садърн еърлайнс (China Southern Airlines) въвеждат електронни етикети за багаж на новото международно летище в Пекин, Китай.

Това са устройства с размери на айфон 8 и играят ролята на лична карта на куфара. Иновативният елемент на устройствата е, че няма да ползва батерии.

Електронните етикети ще позволяват на пътниците да следят статуса на багажа на своите мобилни телефони. Услугата ще бъде достъпна след откриването на новото международното летище Дасин (Daxing) в Пекин.

Пътниците вече могат да кандидатстват за електронните етикети в приложенията на смартфоните си. Когато пътниците пристигнат на летището, те могат да чекират сами своя багаж с устройството и да проверят статуса на багажа чрез сканиране на баркод.

Чрез приложенията системите ще генерират номер на куфар и ще предават данните на е-етикета чрез Bluetooth. След няколко секунди на екрана на устройството с електронно мастило ще появи информация, съдържаща баркод на багажа и номер на полета, поясняват от двата авиопревозвача.

Електронни етикети за багаж в новото летище в Пекин
Сканиране на баркод на електронен етикет за багаж на китайско летище

Всяка година в Китай се произвеждат около 250 милиона хартиени етикета за проверка на багаж. Изисква се огромно количество специални принтери и материали за еднократна употреба, струващи над 100 милиона юана (14.2 милиона щатски долара).

Версаче и Coach успяха да ядосат Китай в рамките на 24 часаДвете международни модни къщи, Версаче и Coach, се сблъскват с политическата чувствителност в Китай …Aug 12 2019skafeto.com

Миналата година обемът на пътниците в гражданската авиация достигна 610 милиона в Китай, според Администрацията на гражданската авиация на Китай. Замяната на всички хартиени етикети с електронни ще спести над 150 метрични тона хартия, се казва в доклада.

На 25 юли Чайна садърн еърлайнс стана първият превозвач в Китай, ползващ електронни етикети при своите полети от град Гуанджоу. На 30 юли Чайна истърн еърлайнс също започна да използва електронни етикети при полети между Шанхай и Пекин.

Електронни етикети за багаж в новото летище в Пекин
Две китайски авиолинии предлагат услугата

„Бяхме посветени на разработването и пускането на повече услуги и удобства, които биха направили пътуването по-удобно“. Това казва Яо Юн, заместник генерален мениджър на глобалния център за контрол на багажа на Чайна истърн еърлайнс.

„Нашата авиокомпания поддържа постоянна комуникация с летище „Дасин“. На по-късен етап ще въведем дистанционни банки за багаж и свързаните с тях услуги, подкрепени от модерни технологии и разумни регулаторни мерки“, каза той.

Китай постави нов рекорд с архитектурно чудо (ВИДЕО)Китай постави рекорд като пусна нов, тип „висящ мост“ в град Баодин, провинция Хъбей. Мостът е с общ…Aug 4 2019skafeto.com

Тази година се очаква Чайна истърн еърлайнс да превози над 50 милиона единици багаж. Разходите за хартиените етикети и чиповете за еднократна употреба за проследяване на багаж се очаква да бъдат около от 20-30 милиона юана (3-4 милиона щатски долара). Замяната на хартиените етикети с електронни би довела до огромни икономии при разходите, заяви компанията.

Такива електронни етикети за многократна употреба са водоустойчиви и изображенията могат да бъдат запазвани завинаги или лесно променяни. Е-етикетите показват изображения чрез отразяване на естествена светлина и произвеждат електричество чрез сензор за комуникация.

Електронни етикети за багаж в новото летище в Пекин
Новото международно летище Дасин (Daxing) в Пекин, Китай

Що се отнася до задграничните пазари, Луфтханза (Lufthansa), австрийските авиолинии (Austrian Airlines), Бритиш еъруейс (British Airways) и всички основни американски превозвачи започнаха да изпробват електронни етикети, но все още не са популяризирали използването им.

Бритиш еъруейс си сътрудничи с „ВюТаг“  (ViewTag) – компания за дигитален етикет за багаж. Нейният етикет може да се използва многократно за повече от 3000 пъти. От октомври цената на такива маркери ще нарасне до 80 паунда (96 щатски долара) от 64 паунда (77 щатски долара) през промоционалния период.

Според „Бизнес инсайдър“ (Business Insider) строителството на второто международно летище в Пекин вече е завършено. Това дава възможност летището да постигне своята цел – откриване до 30 септември.

Според анализатори летище „Дасин“ ще постави Пекин в списъка на големите градове с множество международни летища като Ню Йорк, Лондон, Париж и Токио. Свръх просторният терминал, който отне пет години за изграждане, ще може да обработва 72 милиона пътници годишно до 2025г. и 100 милиона до 2040г.

Huawei разкри HarmonyOS, алтернативата на AndroidДълго коментираната алтернатива за Android на Huawei, Hongmeng, най-накрая е официална. На конференц…Aug 11 2019skafeto.com

loading...