Защо се срина Facebook

Facebook, Instagram, WhatsApp и Messenger претърпяха един от най-големите си сривове в последните години. В продължение на около 6 часа сайтовете и приложенията бяха недостъпни, пише Дир.бг.

Сривът е коствал около 6 милиарди от личното богатство на Марк Зукърбърг, който е собственик на социалната мрежа и приложенията. Причината – спад на цената на акциите на компаниите. Това прави още по-интересна причината, поради която Facebook, Instagram, WhatsApp и Messenger бяха недостъпни.

Защо се сринаха сайтовете?

В продължение на няколко часа хаштагът за липсата на Facebook бе най-популярен в Twitter. Дори Марк Зукърбърг се наложи да използва конкурентната социална мрежа, за да се извини на потребителите си.

Мнозина коментираха и обсъждаха причините за срива – масирана хакерска атака, намеса на чуждо правителство, вътрешен саботаж или бъг в системата.

Ако погледнем назад в историята, ще видим, че мнозинството на сривовете на Facebook се дължат или на неуспешни ъпдейти.

Експертът по онлайн сигурност Брайън Кребс споделя, че последното прекъсването е свързано с протоколите BGP (Border Gateway Protocol) на Facebook.

„Рутинната актуализация на BGP се обърка“, споделя Кребс. DNS доставчикът Cloudflare също посочи BGP като вероятния виновник.

Късно в понеделник вечерта софтуерния екип на Facebook публикува обяснение в блог.

„Нашите инженерни екипи научиха, че промените в конфигурацията на маршрутизаторите, които координират мрежовия трафик между нашите центрове за данни, причиниха проблеми, които прекъснаха тази комуникация.

Това прекъсване на мрежовия трафик имаше каскаден ефект върху начина, по който нашите центрове за данни комуникират, което доведе услугите ни до спиране“, пишат от Facebook.

Фактът, че социалната мрежа не се оправдава с хакерска атака в изявлението си, кара мнозинството ИТ специалисти да твърдят, че най-вероятно става дума за объркан ъпдейт на BGP.

Виж още:Най-голямата хакерска атака в историята: Facebook пак работи след 6-часов сривFacebook, Instagram и WhatsApp възстановиха работа след шест часов срив. Безпрецедентното прекъсване…Oct 5 2021skafeto.com

Нов удар за Facebook: Бивша служителка атакува компанията пред Конгреса на САЩБившата служителка на Facebook, Франсис Хоугън, ще свидетелства пред Конгреса на САЩ. Тя ще разкрие …Oct 5 2021skafeto.com

Facebook, Instagram и whatsapp се сринахаFacebook, Instagram и whatsapp се сринаха в много държави по света, съобщават „Индипендънт“, „Ройтер…Oct 4 2021skafeto.com


loading...