зaĸoн ĸpиптoвaлyтитe

Индия ще пpeдлoжи зaĸoн, c ĸoйтo дa зaбpaни ĸpиптoвaлyтитe, а вceĸи, ĸoйтo тъpгyвa или пpитeжaвa такива, щe бъдe глoбeн. Проектът се сочи като един от най-стриктните в света и ще криминализира всяко „притежание, издаване, добив, търговия и прехвърляне на крипто-активи”, отбелязва Ройтерс.

След като законът влезе в сила, участниците на пазара ще получат шест месеца, за да се отърват от наличната криптовалута, а „копаенето” ще бъде напълно забранено. Който не се отърве от крипто-активите си, ще бъде санкциониран.

В същото време индийските власти обмислят възможността за пускане на официална държавна криптовалута, не са изключени и други аспекти на използването на блокчейн технологията.

Ако забраната стане закон, Индия ще се окаже първата голяма икономика, която прави притежанието на криптовалута незаконно. Дори Китай, чието правителство забрани добива и търговията с криптовалути, не наказва притежанието на такива.

В Индия, въпреки заплахите от страна на правителството за забрана, обемите на транзакциите се увеличават и вече има 8 милиона инвеститори, които държат 100 милиарда рупии (1,4 милиарда долара) във вид на крипто-инвестиции, според неофициални оценки на индустрията.

Официални данни за пазара на криптовалута в Индия няма. Властите обаче определят криптовалутите като измами.

loading...