Изкуственият интелект супер антибиотици

Здравеопазването е една от сферите, в които изкуственият интелект намира най-голямо приложение и най-бързо може да донесе ползи за цялото човечество. Или да го унищожи със скорост и ефективност, невиждани до момента в природата. Медицинският AI прави смели стъпки напред, но контролните механизми трябва да го догонят.

Добрият пример: Учени от Канада и САЩ използваха изкуствен интелект, за да се справят с неподатлива на антибиотично лечение инфекция, съобщава Би Би Си. Това е важно, защото склонността на пациентите да прибягват до „тежката артилерия“ даже и при леко неразположение води до появата на т.нар супербактерии, които не могат да бъдат спрени с традиционните терапии и така убиват милиони хора всяка година.

Експерименталният антибиотик абауцин е създаден чрез специално трениран AI модел. Към него са подадени резултатите от взаимодействието на хиляди лекарства с бактерията Acinetobacter baumannii и след това на алгоритмите е дадена задача да направи симулация с 6680 съединения с неизвестна към дадения момент ефективност.

Час и половина по-късно изкуственият интелект връща 240 възможни формули, от които след лабораторни тестове 9 се оказват потенциални антибиотици, а един е с особено висока ефективност и става абауцин. Той вече е тестван в лабораторни условия върху мишки.

Според д-р Джонатан Стоукс от университета „Макмастър“ първите AI антибиотици ще се предписват след 2030 г. – трябва да мине пълният цикъл на клинични изпитвания, който се прилага и при всички останали лекарства.

Изкуственият интелект създава супер антибиотици и... супер вируси

Не толкова добрият пример: През 2022 г. група учени създадоха чрез AI формули за 40 000 нови химически оръжия. За целта те използваха модели на изкуствен интелект, предназначени да предвиждат и намаляват токсичността – просто ги препрограмираха да правят обратното, напомня Axios.

На този фон, около 350 компании в 40 държави се занимават със синтетична биология. Изкуствено създадените организми могат да имат по-висока толерантност към високи температури, соленост и алкални условия и така да изменят цели екосистеми. Освен това, могат да дадат началото на пандемии, с които светът не е готов да се пребори. Достатъчен е само един лабораторен инцидент.

AI прави по-бърза и евтина развойната дейност, която преди изискваше много учени, топ техника и сериозни суми. Това означава, че е твърде вероятно и терористичните организации да разглеждат потенциала на изкуствения интелект за своите цели.

Още нещо: Когато не създава супербактерии или антибиотици за тях, медицинският AI се използва за диагностициране на различни състояния. Когато работи.

Световната здравна организация предупреждава, че използването на големи езикови модели в здравеопазването носи рискове от заложени във входните данни предразсъдъци, дезинформация и рискове за поверителността на данните.

Учените от „Аризона Стейт Юнивърсити“ Висар Бериша и Джули Лис предупреждават също така, че клиничните AI модели имат „слепи петна“ и представянето им понякога се влошава с добавянето на още данни. Причината – твърде често всъщност допълнителната информация е достъпна за разработчиците и те, нарочно или не, съобразяват алгоритмите си с нея.

Освен това, както ще ви потвърди всеки, използвал някога ChatGPT, когато AI не знае нещо, той просто си измисля отговор. Това в клинични условия може да е смъртна присъда за пациента.

Изкуственият интелект създава супер антибиотици и... супер вируси

Какво следва: Държавните структури и международните организации вече работят по правила за използването на AI в медицината и изследователската дейност. Имат доста за наваксване – американският Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) все още насочва структурите в здравеопазването към свой наръчник от 1999 г., който касае биотероризма и определено няма нищо общо с AI.

По отношение на използването на изкуствен интелект в клинична среда, новите перспективни платформи работят с по-малки обеми от данни – например 35-те милионна рецензирани изследвания в PubMed вместо неструктурираната и не винаги прецизна информация от интернет.


loading...