изкуственият интелект творби

От абстрактни шедьоври на експресионизма до перфектни портрети и натюрморти – изкуственият интелект може да рисува художествени творби, които не се различават по нищо от картини, рисувани от хора, съобщи в. „Дейли Мейл„, като цитира резултати от проучване.

В онлайн анкети близо 200 души не са успели да различат картини на художници от творби на изкуствен интелект. Те са създадени от алгоритми, обучени с помощта на десетки хиляди изображения на истински картини.

Колкото повече изображения на определен стил анализират алгоритмите, толкова по-близки до създадени от човека ще са картините му.

„Творчеството и творческият процес са последната бариера, последният пост, където хората все още имат предимство“, каза авторът на проучването Харша Гангатхарбатла, преподавател в университета на Колорадо.

Голямото предизвикателство

„Големият въпрос е можем ли да научим алгоритмите на чувства“, смята той.

В изследването си ученият установил също, че хората се влияят, когато знаят дали дадено произведение е дело на жив човек или на робот. Когато хората знаят, че дадена творба е дело на изкуствен интелект, те са склонни да я оценяват по-ниско, макар че картините на роботи често се продават на високи цени.

През 2018 г. аукционна къща „Кристис“ продаде картината „Портрет на Едмънд Белами“, нарисувана от изкуствен интелект, за 432 500 долара, припомня изданието.

Вижте още:
Дейтизъм – нова идеология в цифровия свят по Ювал Ноа ХарариЗа първи път терминът „дейтизъм“ е споменат от Дейвид Брукс в неговата статия от 2013 г. Във „Филосо…Jan 11 2021skafeto.com

Moflin – най-сладкият робот с емоционален изкуствен интелект (Видео)Няма как да мине конференцията CES без да видим нещо сладко, което да разтопи и най-студените програ…Jan 17 2021skafeto.com

САЩ отново лидер по инвестиции в изкуствен интелектСъединените щати отново са лидер по инвестиции в изкуствен интелект, сочи доклад на изследователскат…Nov 5 2019skafeto.com

Пробив: Учените създават изкуствен интелект, който може да предскаже кога човек ще умреАко оставим настрани страховете от робота, управляван от изкуствен интелект, той е предоставил на чо…Jun 23 2019skafeto.com

loading...