alexa

Призоваваме свидетеля – Alexa. Полицията във Флорида разследва дали не са се натъкнали на мълчалив свидетел на възможно убийство и се опитват да извлекат истината от „нея“.

32-годишната Силвия Галва Креспо, беше убита от копие в гърдите у дома в Халланддей Бийч, Флорида, северно от Маями, през юли, а съпругът й, 43-годишният Адам Креспо, представи случилото се като загадъчен инцидент.

Полицията обаче смята, че смарт устройството на Amazon задвижвано от изкуствения интелект Alexa под формата на високоговорителя модел Echo в дома им поради използването на думата „събуждане“, използвана за активирането му, може би е чуло и записало нещо по време на фаталния случай, когато двойката се скарала, съобщава Guardian.

Изкуственият интелект Alexa може да е свидетел по дело за убийство
Amazon Echo

„Смята се, че доказателства за престъпления, аудиозаписи, заснемащи нападението срещу жертвата Силвия Креспо, станало в основната спалня…, могат да бъдат намерени на сървъра, поддържан от Amazon“, пише полицията в документацията по разследването.

Адам Креспо е обвинен в убийство от втора степен.

„Получихме записи и в момента анализираме информацията, която ни беше изпратена“, заяви говорителят на полицейското управление на Халландзал Бич, старшина Педро Абът, пред Sun Sentinel.

Когато през юли бяха извикани полицаи в дома, те откриха Силвия Галва Креспо да кърви обилно. Адам Креспо заявява, че копието е паднало по време на спора и 12-инчовото острие някак е пронизало гърдите на жена му. Той вади острието, „надявайки се, че не е фатално“, но тя умря.

Приятел казва, че е чул двойката да спори, но не знае за какво става въпрос.

Сега разследващите се чудят дали има някакъв шанс „Алекса“ да се е „събудила“ по време на инцидента и записала нещо полезно, за да се разгадае страшната смърт на жената.

Предметите, използващи интелигентни технологии, често известни с акронима IoT или „интернет на нещата“, имат известен капацитет да подслушват при някои обстоятелства и са ползвани при наказателни дела и преди.

Креспо е пуснат под гаранция от $ 65 000 и отрича да е убиец. Случаят продължава… и евентуално Alexa ще го реши.

loading...