Индийската ракета с комуникационни сателити
Ракета-носител Союз-2.1b заедно с комуникационните спътници OneWeb бе изстреляна успешно от космодрума Байконур през февруари 2020, когато отношенията между Русия и Запада все още не бяха достигнали сегашното си положение.

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Индийската ракета-носител LVM3 ще бъде изстреляна в събота в ниска околоземна орбита с 36 комуникационни сателити на британската OneWeb, според Индийската организация за космически изследвания (ISRO). Изстрелването на ракетата е насрочено за 23 октомври в 00:07 местно време от стартовата площадка на космическия център Сатиш Дхаван, разположен на остров Шрихарикота в югоизточна Индия.

Планира се сателитите да бъдат изстреляни в орбита от 601 км като част от договор, подписан през април между OneWeb и търговското звено на ISRO NewSpace India.

Космическите кораби OneWeb с ниска орбита са проектирани да предоставят на наземните потребители високоскоростен интернет директно чрез сателитни комуникации.

Според OneWeb, устройствата ще бъдат включени в съзвездието в ниска околоземна орбита, което в момента има 428 спътника, а общо 648 устройства трябва да влязат в пълното съзвездие.

Преди това групата беше попълнена с помощта на руски ракети „Союз“ от космодрума Куру във Френска Гвиана. Въпреки това, след въвеждането на санкции срещу руската космическа индустрия от САЩ и Европейския съюз на 24 февруари, бившият ръководител на Роскосмос Дмитрий Рогозин обяви прекратяването на изстрелванията на ракети „Союз“ и изтеглянето на руските специалисти от космодрума .

На 4 март Рогозин инструктира да се спре подготовката в Байконур за изстрелването на ракетата Союз-2.1b със спътници OneWeb. Според него решението е взето въз основа на факта, че „OneWeb не е спазил нашите законови изисквания за предоставяне на необходимата информация за използването или неизползването на системата за военни цели в интерес на Пентагона и военните отдели на страните членки на НАТО“.

През март британската компания OneWeb подписа споразумение за извеждане на сателити в орбита с американската авиокосмическа компания SpaceX. През септември компанията обяви подписването на споразумение с френската Arianespace за изстрелване на сателити с ракетите на последната.

 

Вижте още:
Отговорност и неограничена власт: Как Илън Мъск завладя интернетИнтернет е мощно оръжие. Властите в Иран го знаят много добре. Затова и след избухването на масовите…Oct 21 2022skafeto.com

Китай става първата страна с квантов комуникационен сателитНовата китайска ракета с твърдо гориво Lijian-1 изстреля шест експериментални спътника в орбита, еди…Jul 28 2022skafeto.com

Предстои истински бум в сателитния интернетКомпанията на Джеф Безос Amazon е поискала разрешение от американските комуникационни регулатори да …Nov 7 2021skafeto.com