Тибет

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Всички много добре знаем за рисковете от наблюдение, на които се излагаме, споделяйки информация и лични данни при ползването на своите смартфони и мобилни приложения. Жителите на строго контролирания от властите на Китай Тибет не правят изключения, но въпреки това мнозина избират да се откажат от поверителността за сметка на удобството.

Светът е свидетел в какъв ключов фактор за разпространение на новини са се превърнали социалните мрежи в следствие на дигиталната революция. С напредването на технологиите и науката споделянето на новини, информация и съобщения стана доста по-удобно, по-бързо и по-централизирано.

Поверителност срещу удобство

Но даваме ли си сметка, че удобството ни струва частица от личния си живот? Всеки ден, нарочно или по невнимание, ние споделяме повече данни, отколкото можем да си представим, преминавайки ежедневието си на смартфона. Ярък пример именно за тази размяна на поверителност срещу удобство е ситуацията при тибетците с приложението „УиЧат“ (WeChat) – чат приложение, собственост на китайската технологична компания „Тенсент“ (Tencent).

Тибет Китай
Снимка: „УиЧат“

„УиЧат“ е най-голямото приложение за съобщения в Китай, което се ползва от над 960 милиона активни потребители всеки месец. Компанията непрекъснато усъвършенства своята технология за наблюдение и цензуриране на съдържанието, което се праща между потребителите. Знаейки тези факти, все пак над 70% от тибетците използват активно приложението. Особено активно се ползва от тибетците извън граница, тъй като това е един от малкото начини да останат в контакт със своите близки в родината, тъй като в Китай, включително Тибет, са забранени другите глобални чат приложения като „Messenger“, „Viber“, „WhatsApp“, Facebook и др. Тибетците, които искат да общуват със своите роднини, нямат друг избор, освен да ползват китайското приложение.

Приложението е популярно поради няколко причини: лесен за ориентиране интерфейс, възможността за телефонни и видео обаждания, както и изпращане на текстови и гласови съобщения. Именно последната функционалност е най-привлекателна за потребителите на приложението. Това означава, че тибетците, които може да не могат да четат тибетски, все още могат да участват в чат групи и да споделят своите възгледи и идеи чрез изпращане на гласово съобщение. Масово хората в Китай също използват аудио и видео обажданията, които позволяват приложението и се отказват от традиционното обаждане от мобилен или домашен телефон.

За 3 дни Китай се сдоби с 3 нови милиардериHoвaтa бopca в Kитaй – Ѕtаr Маrkеt, пoдoбнa нa Nаѕdаq в САЩ, ĸъдeтo ce тъpгувaт гoлeмитe тexнoлoгичн…Jul 24 2019skafeto.com

За осемте години откакто китайската компания представи приложението, тя се превърна в доминиращата платформа за социални мрежи в Китай като цяло – включително в Тибет. „УиЧат“ успя да се превърне в интернет гигант с над 1 милиард регистрирани потребители по целия свят и над 900 милиона потребители на ден. За 2018 година всеки ден чрез приложението са изпратени над 45 милиарда съобщения, с почти 20% повече, отколкото през 2017г. Китайското правителство не отрича, че работи съвместно с технологичната компания по всеки въпрос, който счита за важен и чувствителен за националната сигурност на страната и притиска китайските компании не само да цензурират съдържанието, но и да предават потребителските данни, когато ситуацията го изисква.

Реклама на „УиЧат“ с Лионел Меси

И все пак за много тибетци мобилни приложения като „УиЧат“ са станали незаменими в социалния си живот. Новините и информацията се разпространяват като див пожар в емисиите на приложението, дори когато традиционните медии се борят да бъдат първи.

Няма съмнения, че има тибетци, чиито телефони се подслушват и техните обаждания и текстови съобщения са под наблюдение. В различни интервюта, тибетка се оплаква, че нейният телефон е подслушван, тъй като преди нейното напускане от Тибет, бе привикана от китайските власти и са й били цитирани думите, които тя самата изрича в различни телефонни разговори с колеги и приятели.

Позицията на „Тенсент“

Китайската компания няколко пъти официално отрече каквото и да било участие на правителството във въпросите за поверителността. В същото време компанията заявява в своята „Политика за поверителност“, че има право да споделя данни на потребителите с „правителствени, обществени, регулаторни, съдебни и правоприлагащи органи и институции“ с цел „спазване на законите и разпоредбите“ на страната.

Като компания със седалище в Китай, „Тенсент“ се подчинява на китайските закони за контрол на съдържанието и макар „УиЧат“ да твърди, че е криптиран от край до край, има значителни доказателства, които сочат, че цензурата към потребителя на приложението въз основа на ключови думи действително се прилага, включително чрез изтриване на съобщения, отнасящи се до чувствителни политически теми.

Чудовищно торнадо разкъсва град в Китай, убивайки 6 и ранявайки 190Най-малко шест души са убити, а други 190 бяха ранени след чудовищно торнадо, преминало през град Ка…Jul 4 2019skafeto.com

Едно тибетско момиче, което замина от Лхаса, за да учи в Европа, споделя причината да спре да ползва приложението. Един ден, когато си била вкъщи, тя реши да създаде група за чат в приложението, за да покани 30 свои съученици на вечерно парти. Малко след това, за свой ужас, тя е бе привикана от правителствени служители за строг разпит и бе предупредена в бъдеще да не създава в приложението чат групи със своите съученици. Разочарована от липсата на поверителност и сигурност, по-късно тя спира да ползва „УиЧат“. В последствие разказва: „Чувствах се несигурна след разпита и станах много предпазлива. Разбрах, че китайските приложения съвсем не са безобидни.“

Полицейска кола в Лхаса, Тибет

Проблемът с наблюденията и контролът от страна на китайските власти е далеч по-сериозен от едно приложение. В някои региони на Тибет китайската полиция отнема телефоните на хората и тайно инсталира приложение, което извлича данни от имейли, текстови съобщения и контакти. Приложението за наблюдение търси информация за различни материали, включително литература от Далай Лама и съобщения, които се считат за политически чувствителни.

В същото време не само тибетските потребители на „УиЧат“ са под заплаха. Китайското правителство налага строги мерки и срещу потребителите на приложението в цялата страна, които демонстрират съчувствие и подкрепа за тибетската кауза и блокира всякакви канали за разпространение на подобна информация. В този дух, властта в Китай увеличава и глобите за споделяне на „незаконно“ съдържание в приложението.
Нарастващото богатство на Китай променя начина, по който хората умиратХронични заболявания като инсулт, проблеми със сърцето и рак на белия дроб са станали главните причи…Jul 2 2019skafeto.com