Как следят локацията на хората чрез смартфоните по време на пандемия

използването на личните ни данни

Общественият дебат за това доколко е етично, разрешено юридически и въобще редно ли е използването на личните ни данни посредством интернет бе гореща последните години. Скандалът, който избухна около Cambridge Analytica и Facebook, за използваната възможност да се събират неоторизирано от потребителя, огромно количество данни бе една от многото черешки на тортата.

Сега обаче идва пореден казус с правата и свободите на гражданите във връзка с обявеното извънредно положение в много страни по света включително и в България.

Днес сме изправени пред ситуация, в която не просто хората не могат да кажат не, но съвсем доброволно приемат случващото се, пише Симеон Керемедчиев за news.bg.

Предвид растящия брой заразени с коронавирус в световен мащаб и отсъствието на технологии от ранга на тези в Китай, западните правителства прибягват към строгото следене на локацията на хората през смартфоните им.

Тази седмица стана ясно, че Австрия, Италия, Израел и Виетнам наблюдават движението на хора чрез движението на смартфоните им, а малко по-късно Доналд Тръмп обяви официално, че администрацията му също иска да предприеме подобна тактика.

CNN съобщават, че Google разработва специална платформа за осъществяването на подобен тип наблюдение, но не става ясно дали тя има нещо общо със спорния проект на Verily, една от дъщерните компании на гиганта.

Идеята е чрез Verily да се записват и следят провежданите тестове за коронавирус и да се води отчет за заболелите и проверените случаи. За целта отново има събиране на невероятно количество изключително важни лични данни, което веднага светва червената лампа.

Петима американски сенатори изпращат писмо с неудобни въпроси към Доналд Тръмп и централата на Google на 18 март.  Те изискват повече информация и детайли за точния поток на данни и за начините, по които Google ще гарантира, че няма да има пробиви и че данните няма да бъдат ползвани за неетични цели или от трети лица.  Такова уверение едва ли ще дойде от Google обаче, тъй като компанията вече ясно обяви, че Verily споделя данните си със Salesforce в името на „доброто обслужване на клиенти“, както и с „някои други трети компании“.

Apple съобщи, че не участва в системата за следене, предаде Bloomberg.

Единственото смекчаващо обстоятелствата условие от гледна точка на потребителите е, че участниците в инициативата обещават, че събираните данните са анонимни и добре защитени.

Вижте още:
ГДБОП: Ако сте получили този имейл, веднага проверете за вируси или преинсталирайте компютъраГражданите, които са получили в електронните си пощи спам писма от името на КАТ, трябва незабавно да…Jan 16 2020skafeto.com

Хакери искат 5 бона „откуп“ от Юлиан ВерговЮлиан Вергов е един от най-харесваните ни актьори, особено след запомнящата роля, която направи в ми…Mar 12 2020skafeto.com

Разбиха една от най-големите хакерски мрежи в светаMicrosoft и партньори в 35 държави успешно са разкрили и са свалили една от най-големите хакерски он…Mar 11 2020skafeto.com

Джак Ма: Alibaba осуетява по 300 млн. хакерски атаки на денКитайският технологичен гигант Alibaba Group е мишена на около 300 млн. кибератаки всеки ден, според…Oct 19 2019skafeto.com

Лични данни на милиони българи изтекоха от държавната ни администрация!11GB-ова база данни е бил предоставен от анонимен мейл до различни медии след най-големият теч на ли…Jul 15 2019skafeto.com

loading...
error: Съдържанието е защитено!