На пазара вече гъмжи от смартфони, способни да улавят новия 5G сигнал, но повечето телекомуникационни компании по света все още работят върху инфраструктурата за новата мрежа. В Европа и САЩ 5G мрежите все още „прохождат“, докато в Китай очевидно вече гледат към следващото поколение безжичен интернет.

В края на миналата седмица Ney York Post съобщи, че Китай е изстрелял първия 6G сателит в орбита и започва да тества способностите на ултра-бързата мрежа.

Сателитът се казва Star-Era-12, а капацитетът на 6G вълните, които излъчва, е много по-голям от този на 5G.

6G мрежата е 100 пъти по-бърза от 5G, докато 5G сигналът е около 100 пъти по-бърз от настоящия 4G такъв. Сами можем да сметнем приблизително колко по-способна е новата мрежа, която Китай тества, от обикновените LTE мрежи, с които сме свикнали в момента.

Космосът се оказва едно от малкото места, където подобна технология може да бъде изпробвана, тъй като сигналът бързо се разпръсква.

Професор Томасо Мелодия от Института по IoT в Североизточния университет в САЩ смята, че установяването на лидерство в развитието на 6G мрежите е от изключителна важност за всяка страна.

То ще спомогне за развитието на нови технологии и индустрии, но според Мелодия „този, който контролира (6G) мрежата, ще контролира светът“.

След като се превърна в безспорен пионер на 5G технологиите, Китай сега се готви да направи същото и със следващото поколение мрежи, споделя Мелодия.

Въпреки това професорът вярва, че САЩ, а и останалите страни по света, все още могат да се включат в надпреварата и да не позволят на Китай да доминира 6G честотите.

Вижте още:
Битката за 5G мрежа, струваща 6,65 млрд. долара, е спечеленаSamsung Electronics Co. ще разработи 5G мрежова инфраструктура за американския телекомуникационен оп…Sep 8 2020skafeto.com

Русия и Китай внедряват заедно 5G?Русия е заинтересована от сътрудничество с Китай за внедряване на стандарта 5G, заяви днес на младеж…Aug 23 2020skafeto.com

Депутатите тихомълком пуснаха 5G в БългарияСамо преди броени дни тихомълком, без много шум и излишни дебати, депутатите в Народното събрание са…Jul 10 2020skafeto.com

Обединеното кралство и Индия се поддадоха на натиска на САЩ срещу 5G от HuaweiОбединеното кралство е взело решение да откаже достъп на китайския телекомуникационен гигант Huawei …Jul 5 2020skafeto.com

loading...