Китай криптовалути
Снимка: RABAUZ

Китайската централна банка поднови твърдият тон към bitcoin в петък, наричайки всички дейности, свързани с криптовалути, „нелегални“. И се зарече за още мерки срещу използването им, предава CNBC, цитирана от money.bg.

В секция за въпроси и отговори на своята интернет страница, централната банка посочва, че услугите, които предлагат трейдинг, емитиране на токени и деривати за вируталните валути, са строго забранени. Чуждестранните криптоборси също нямат право да работят в Китай. Банката се закани още да разследва техните служители в страната.

Всички криптовалути, включително Bitcoin и Tether, не са фиатни валути и не могат да циркулират на пазара, казаха още от банката.

Bitcoin, Ether и другите криптовалути се оцветиха в червено. Bitcoin падна с 5,5%, а Ether, EOS, Litecoin и Dash изгубиха над 7%. Акциите на компаниите, свързани с криптосвета, също са под натиск.

В допълнение десет правителствени агенции, включително централната банка, заявиха в общо изявление, че ще работят заедно, за да поддържат „натиск“ върху спазването на правилата и „изкореняването“ на критповалутите от страната.

Централната банка посочи в петък, че е подобрила и системите си за наблюдение на свързаните с криптовалутите трансакции.

Това не е първият път, в който Китай размахва пръст срещу криптовалутите. По-рано тази година Пекин поде акция срещу криптодобива – енергоемък процес, който верифицира трансакциите и чрез който се добиват нови токени.

Действията на Китай са свързани с притесненията относно повишения риск от измами, пране на пари, както и твърде високата употреба на електроенергия.

Пекин разработва своя дигитална валута, която да замести хартиения юан. Но bitcoin и останалите криптовалути са децентрализирани и не подлежат на контрол от нито едно правителство, компания или лице. Те осигуряват и известно ниво на анонимност на страните, участващи в трансакциите, което не се харесва на комунистическото правителство.


loading...