Снимка: ROBIN WORRALL on Unsplash

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

9 часа и 38 минути – това е повече от типичния работен ден, но толкова време средно прекарват в интернет жителите на Южна Африка, става ясно от доклад на компанията Atlas VPN, базиран на данни на Meltwater и We Are Social. Това е с около 50% повече от средното за света, а класирането на държавите по този показател доказва, че пристрастяването към Глобалната мрежа е все по-реален проблем с реални последици.

Резултатите: Според данните в доклада всъщност времето прекарано онлайн на хората между 16 и 64 години по света е намаляло след пандемията. Сега е „само“ 6 часа и 37 минути дневно като средна стойност в глобален план.

 • Много над това е резултатът и в Бразилия (9 часа и 32 минути), Филипините (9 часа и 14 минути), Аржентина и Колумбия (9 часа и 1 минута).
 • Онлайн престой значително над средното има и в държави като Русия, Индонезия и Египет.
 • Първата развита западна държава в класацията е Португалия – едва на 13-то място. В Израел, Румъния, САЩ и Полша също прекарват доста време в мрежата, но това са по-скоро изключения.
 • За сметка на това, под средното време онлайн на ден прекарват много от най-напредналите държави в света като Швеция (6 часа и 2 минути), Великобритания (5 часа и 47 минути), Норвегия (5 часа и 46 минути), Нидерландия (5 часа и 27 минути) или Дания (4 часа и 58 минути).
 • Прави впечатление, че в Китай (5 часа и 25 минути) и Япония (3 часа и 45 минути) също хората не си губят много от времето онлайн.

Парадокс: Голяма част от държавите в челото на класацията са с икономики в преход или най-малкото стандартът им на живот е доста по-нисък от този на по-богатите западни държави. Щом хората са по-заможни, на пръв поглед би трябвало да имат по-добър достъп до техника и свързаност и да са повече време онлайн… но класацията показва обратното. Защо?

Можем да поразсъждаваме над причините по няколко направления:

 • По-голямата част от интернет трафика в наши дни е от мобилни устройства, а не от компютри. Смартфоните са по-евтини и поради тази причина почти няма домакинство, което да не притежава поне един. Мобилните мрежи по-лесно обхващат големи части от населението в сравнение с високоскоростните оптични мрежи до домовете
 • В развиващите се държави много услуги като онлайн пазаруването и търговията навлизат със закъснение и запълват голям вакуум. Покрай тях милиони хора за пръв път придобиват лесен достъп до стоки и услуги и, покрай това, започват да използват интернет.
 • Аскетичното онлайн поведение на потребителите в най-развитите държави показва, че тук роля играят и народопсихологията и образованието. Много проучвания доказват, че сърфирането в работно време има унищожителен ефект върху производителността. Вероятно в някои страни хората по-лесно поставят границата между важно и маловажно – поне в сравнение с други места. Макс Вебер е казал доста по темата около 85 години преди появата на интернет.

Какво толкова правят: 57,8% от потребителите използват Глобалната мрежа за търсене на информация. Това е и най-масовата употреба на интернет.

  • 53,7% сърфират, за да поддържат връзка с близките си хора, докато 50,9% разчитат на мрежата, за да се осведомяват.
  • Малко под половината потребители гледат видеа, телевизия и филми, търсят инструкции за различни дейности, разучават асортимента на различни брандове или слушат музика.