https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Мнозина вероятно смятат, че най-високата средна цена на смартфоните е в САЩ. И логиката на такова мислене е проста – там е родината на Apple, а нейните смартфони са най-скъпи и се продават най-много именно в САЩ. Всъщност картината е по-различна.

Оказва се, че една азиатска страна държи лидерството за най-висока средна цена на смартфоните. И това е родината на Samsung – Южна Корея, сочи анализ на компанията Techinsights.

Според експертите по пазарни проучвания, Южна Корея води с доста голяма разлика спрямо останалите развити пазари по показателя средна цена на смартфон. Това е вътрешен пазар за Samsung, на който продажбите на световния лидер (по брой устройства) са особено големи.

Смартфоните от семейството Galaxy заемат 65-70% от всички продажби в Южна Корея, докато Apple е на второ място със скромен дял от около 28%. Тъй като Samsung също не е евтин бранд, това обяснява защо смартфоните са най-скъпи – като средна продажна цена – именно в тази азиатска страна.

САЩ дори не са и на второ място по разглеждания показател. След Южна Корея се нарежда Япония. И това не е изненадващо – известно е, че в Страната на изгряващото слънце стандартът на живот, респ. цените на продуктите и услугите са високи.

Едва на трето място по средна продажна цена на смартфоните се позиционират САЩ, съгласно анализа на компанията Techinsights, която обаче не публикува конкретните стойности на цените.