анемия

Освен, че ни помага да се ориентираме по света, човешкото око може да разкрие признаци на основно заболяване, което лекарите вече могат да разкрият по време на прост неинвазивен скрининг (снимка, направена от задната част на окото). Преди сме показвали, че изкуственият интелект, приложен към тези снимки, може да помогне за идентифициране на диабетна очна болест, както и сърдечно-съдови рискови фактори. Днес експерти споделят как продължават да използваме изкуственият интелект за откриване на анемия.

Анемията е основен обществено-здравен проблем, който засяга 1,6 милиарда души в световен мащаб и може да причини умора, слабост, замаяност и сънливост. Диагнозата на анемия обикновено включва кръвен тест за измерване на количеството хемоглобин (критичен протеин във вашите червени кръвни клетки, който носи кислород). Ако хемоглобинът ви е по-нисък от нормалния, това показва анемия. Жените по време на бременност са изложени на особено висок риск от анемия с повече от 2 на 5 засегнати, а анемията може да бъде и ранен признак на рак на дебелото черво при иначе здрави индивиди.

Нашите констатации за откриване на анемия

В най-новата работа на експертите в областта „Откриване на анемия от образи на ретината на фундамента чрез изкуствен интелект“, публикувана в „Nature Biomedical Engineering“, читателят открива, че модел с изкуствен интелект може да определи количеството на хемоглобина, като използва снимки на задната част на окото и общи метаданни (напр. възраст, пол за самоотчитане) от Обединеното кралство Biobank, проучване от населението. В сравнение само с използването на метаданни, изкуственият интелект подобрява откриването на анемия (измерена с помощта на AUC), от 74 процента до 88 процента.

За да се гарантира, че тези обещаващи констатации не са резултат от случайност или неверни корелации, други учени помагат за валидирането на модела – който първоначално е разработен на база данни с предимно кавказки произход – на отделен набор от данни от Азия. Производителността на модела е сходна и в двата набора от данни, което предполага, че моделът може да бъде полезен в различни настройки.

Как изкуственият интелект помага за лекуването на анемия?

Множество техники за обяснение предполагат, че оптичният диск е важен за откриване на анемия от изображения на задната част на окото.

Тъй като това изследване разкрива нови открития за ефектите на анемията върху окото, учените искат да идентифицират кои части на окото съдържат признаци на анемия. Анализът показа, че голяма част от информацията идва от диска на зрението и околните кръвоносни съдове. Оптичният диск е мястото, където нервите и кръвоносните съдове влизат и излизат от окото и обикновено изглежда много по-ярко от околните области на снимка на задната част на окото.

Заключение

Този метод за неинвазивен скрининг за анемия може да добави стойност към съществуващите програми за скрининг на диабетна очна болест или да подпомогне скрининг на анемия, който би бил по-бърз и лесен от кръвен тест. Освен това тази работа е друг пример за използване на метода „задълбочено обучение“ с обясними разбирания за откриване на нови биомедицински знания, разширяване на предишната ни работа за сърдечно-съдови рискови фактори, рефракционна грешка и прогресия на макулна дегенерация. Изследователите се надяват това да вдъхнови допълнителни изследвания за разкриване на нови научни прозрения от съществуващите медицински тестове и за подобряване на ранните интервенции и здравните резултати.


Благодарим на Светослав Тодоров от Optimystica.com за статията!


loading...