лицево разпознаване в ЕС

Европейската комисия обмисля мерки за налагане на временна забрана на технологиите за лицево разпознаване, използвани на публични места. Това се казва в нов документ на институцията, съобщи EURACTIV.

Става въпрос за период от 5 години. Ако бъдат приложени, плановете могат да спрат проекти в някои страни от ЕС, включително опитите на Германия и Франция да ползва подобни технологии на гази и летища.

Съгласно документа, лицевото разпознаване нанася щети на личността.

Документът установява, че има сектори, които биха могли да се считат за висок риск, включват здравеопазването, транспорта, полицията и съдебната система.

Припомняме, че миналата година, Сан Франциско стана първият американски град, който забрани лицевото разпознаване.

Опонентите на мярката твърдяха, че ще тези действия ще поставят под риск безопасността на хората и възпрепятстват усилията за борба с престъпленията.

Поддръжниците на забраната пък обясниха, че съществуващата днес технология не е надеждна и представлява ненужно нарушение на личните свободи на хората. Те се аргументират още, че системите правят грешки, особено с жени или хора с по-тъмна кожа.

Докато полицията в Сан Франциско в момента не използва технология за лицево разпознаване, в други щати полицейските сили се възползват от технологията.

Вижте още:
САЩ отново лидер по инвестиции в изкуствен интелектСъединените щати отново са лидер по инвестиции в изкуствен интелект, сочи доклад на изследователскат…Nov 5 2019skafeto.com

Пробив: Учените създават изкуствен интелект, който може да предскаже кога човек ще умреАко оставим настрани страховете от робота, управляван от изкуствен интелект, той е предоставил на чо…Jun 23 2019skafeto.com

Изкуственият интелект Alexa може да е свидетел по дело за убийствоПризоваваме свидетеля – Alexa. Полицията във Флорида разследва дали не са се натъкнали на мълчалив с…Nov 5 2019skafeto.com

Изкуственият интелект и Google Street View ще сигнализират за остарели улични знациОтделете малко време, за да помислите за всички улични знаци, които е трябвало да останат в миналото…Jun 24 2019skafeto.com

loading...