Метавселена

Компанията Фейсбук промени името си на Мета, което е част от плановете на нейния създател Марк Зукърбърг за изграждане на Метавселена. Така сближаването на физическия с виртуалния свят навлиза в нов етап.

Метавселената ще дава възможност за създаване на аватари, изграждане на дигитални пространства, обзавеждане на виртуални жилища и офиси. За придвижване ще се използва телепортиране. Реалният живот ще може да се пренесе в напълно виртуална среда.

Мечтата на Марк Зукърбърг е всички да живеят във виртуални градове, да се изгради едно безкрайно виртуално пространство, в което границите изчезват, а общуването от дистанция е с усещане за близост и присъствие. Това е виртуалната вселена, която иска да създаде компанията Мета. В този виртуален свят хората ще общуват помежду от разстояние като аватари с очила за виртуална реалност.

Най-голямата в света безплатна социална мрежа е създадена през 2004 г. Седем години по-късно 1 милиард души използват платформата. А сега месечните ѝ потребители са почти 3 милиарда. Фейсбук се ползва на 110 езика.

Фейсбук превърна Марк Зукърбърг в един от най-богатите хора в света. Той е на шесто място в класацията на милиарделите. Смяната на името на компанията идва след серия от скандали, свързани с репутацията ѝ. След промяната платформите Фейсбук, Инстаграм и Уотсъп запазват названията си.

„За да отразява кои сме ние и какво се надяваме да изградим, горд съм да обявя, че нашата компания вече е Мета. Мисията ни остава същата – да свързва хората“, заяви Марк Зукърбърг, изпълнителен директор на Фейсбук.

Според изчисленията на Зукърбърг за десет години Метавселената ще има 1 милиард потребители.

„От сега нататък първо ще бъде Метавселена, а не – Фейсбук“, допълни Марк Зукърбърг.

Платформата ще дава възможност за създаване на аватари, изграждане на дигитални пространства, за преживяване на реалния живот в напълно виртуална среда. За изграждането на Метавселената компанията ще направи инвестиции за 10 милиарда долара. В Европа ще бъдат открити 10 хиляди работни места.

„Винаги има още нещо, което може да бъде изградено. Винаги има още една глава от историята. Думата „мета“ произлиза от гръцки и означава „отвъд“, каза още Марк Зукърбърг. Борсите вече реагираха на смяната на името – с покачване на акциите на компанията.

Фейсбук не е първата компания, която сменя името си. Гугъл го направи през 2015 г.,  като се преименува на Алфабет. Кризата с репутацията на Фейсбук, обаче, се задълбочи през последните седмици – с разкритията на бивша служителка, че пред компанията стои интересът за печалба, а не интересите на потребителите. От години Фейсбук е критикуван заради пазарната си мощ, алгоритмите си и контрола върху злоупотребите.

„Стартирането на нова марка в такъв момент е изключително рисковано. За много хора Зукърбърг е като Магьосника от Оз. Той гледа в бъдещето, но не и към сегашните проблеми на Фейсбук“, коментира маркетинговият специалист Алън Адамсън. Само преди няколко седмици Фейсбук преживя най-големия срив в системата си. Разследва се и ефектът на Инстаграм върху младите потребители.

Концепцията за Метавселената не е нова и вече има много примери за работещи елементи. Онлайн игрите например съществуват от години и в тях хиляди играчи общуват във виртуални интерактивни светове. През последните години Fortnite също се разви значително като успя да представи на хилядите си играчи концерти и брандирани събития.

За разлика от сегашните VR предложения, които се ползват главно за гейминг, Метавселената може да послужи за почти всичко – работа, забавления, концерти, гледане на филми, търговия, фитнес, обучение, социализиране и т.н. Възможностите за ползване на технологията са безкрайни.

Напълно ли ще загърбим контактите тет-а-тет и всичко ли ще бъде само виртуално? Дано не.

Вижте още:
Официално: Facebook смени името си на Meta (ВИДЕО)Facebook сменя името си на Meta. Промяната обаче е на корпоративно ниво, като социалната мрежа Faceb…Oct 29 2021skafeto.com

Facebook сменя името си?Технологичният интернет гигант „Фейсбук“ (Facebook Inc) възнамерява да смени търговското си наименов…Oct 20 2021skafeto.com


loading...