https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Samsung Electronics и SK Hynix получиха неограничено позволение да снабдяват фабриките си в Китай с американско оборудване за производство на чипове, предаде „Ройтерс“.

По този начин се премахва необходимостта компаниите да искат разрешение от Държавния департамент за всеки отделен случай.

Това е важно тъй като говорим за двата най-големи производителя на компютърни памети в света. Samsung и SK Hynix контролират 70% от DRAM и 50% от NAND пазара в световен план. В същото време, голям дял от производствата им (до 40%) е съсредоточен в Китай. Инвестициите им в заводи в страната се измерват в милиарди долари.

Вашингтон внимателно контролира износа на оборудване за производство на чипове заради опасения, че модерни американски технологии може да стигнат до Китай и да се използват за военни цели. В случая преговорите явно са водени на най-високо равнище, тъй като и президентската институция в Сеул коментира решението на САЩ.

„Несигурността за дейността и инвестициите на южнокорейските компании от полупроводниковия сектор значително намаля. Те ще могат спокойно да преследват дългосрочните си стратегии“, заяви президентският секретар по икономическите въпроси Чой Санг-мок.