мозъчен имплант

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Представената нова технология е затворена система за обезболяване, в която областта на мозъка, която подава сигналите за болка, се свързва с другата област на мозъка, която я отслабва и по този начин се неутрализират неприятните усещания. Експериментите показаха, че новият имплант се справя с всякакви болки и бързо облекчава състоянието.

Учените от нюйоркския университет отдавна работят върху премахването на хроничната болка без използването на лекарства. Те са се фокусирали върху разработването на мозъчен имплант и сега представиха затворена система за обезболяване, която незабавно и в реално време премахва болката.

В повечето решения от подобен тип, в които се използват мозъчни импланти, се прилага разпознаване и декодиране на мозъчните импулси. Но сега американските учени са свързали мозъка сам със себе си и по този начин не се налага използването на каквото и да било тяхно декодиране и кодиране, както и каквито и да било специализирани инструменти. Получава се нещо като биологична обратна връзка, която премахва болката на нивото, на което тя се появява.

Новият имплант е нещо като своеобразен невронен мост, който съединява две области на мозъка. След като съответната част на мозъка подаде специфичния сигнал за болка, автоматично се стартира светлинен лъч, който стимулира невроните, погасяващи сигналите за болка. Учените специално подчертават, че имплантът се активира само при възникване на болка и по никакъв начин не влияе на мозъка при другите негови състояния.