Илон Мъск Китай
Илон Мъск (Снимка: Daniel Oberhaus, wikipedia commons)

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Появата на чатбота „ЧатДжиПиТи“ (ChatGPT) показва, че изкуственият интелект е станал невероятно напреднал – нещо, за което всички трябва да се тревожим. Това е казал американският предприемач Илон Мъск пред присъстващите на Световната правителствена среща на върха в Дубай, цитиран от Си Ен Би Си, съобщава БТА.

„Изкуственият интелект е един от най-големите рискове за бъдещето на цивилизацията“, е алармирал милиардерът, малко след като е говорил за развитието на „ЧатДжиПиТи“ (ChatGPT), софтуер, който дава поразително близки до човешката реч отговори на потребителски запитвания.

„Той (изкуственият интелект – бел. р.) може да е както положителен, така и отрицателен и дава големи, големи обещания, големи възможности“, каза Мъск, като подчерта, че заедно с това представлява и голяма опасност за човечеството.

Ръководителят на „Тесла“ (Tesla), „СпейсЕкс“ (SpaceX) и „Туитър“ (Twitter) бе запитан как вижда развитието на технологиите след 10 години.

Мъск е съосновател на компанията „Оупън Ей Ай“ (OpenAI), американски стартъп, който разработи така наречения генеративен изкуствен интелект, чрез който функционира чатботът „ЧатДжиПиТи“.

Програмата е усъвършенствана форма на изкуствен интелект, задвижван от голям езиков модел, наречен „ДжиПиТи-3“ (GPT-3). Той е програмиран да разбира човешките думи и да генерира отговори въз основа на огромни масиви от данни.

Според Мъск приложението „илюстрира на хората колко напреднал е станал изкуственият интелект“, който се развива от известно време, но „досега нямаше потребителски интерфейс, който да е достъпен за повечето хора“.

Докато автомобилите, самолетите и медицинските изделия трябва да покриват регулаторни стандарти за безопасност, за изкуствения интелект все още няма никакви правила или разпоредби, които да държат развитието му под контрол, е казал Мъск.

„Честно казано, мисля, че трябва да регулираме безопасността на изкуствения интелект“, е добавил той.

По думите му регулациите могат да забавят с малко развитието на изкуствения интелект, но мисля, че това също може да е нещо добро.

Мъск напусна борда на „Оупън Ей Ай“ през 2018 г. и към момента не притежава дялове от компанията.

Вижте още:
Историята на ChatGPT и старта на „надпревара във въоръжаването“ на A.I.Един ден в средата на ноември 2022 работниците в OpenAI получиха неочаквана задача: „Пуснете бързо ч…Feb 6 2023skafeto.com

AI фиаско: Изкуственият интелект на Microsoft бърка от години до факти150 млрд. долара – толкова струва на компанията Alphabet (собственик на Google) недоглеждането при п…Feb 15 2023skafeto.com