брой на 5G абонатите в света

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

5G мрежите у нас се развиха забележително бързо с много добро качество, което променя до голяма степен предоставяните от телекомите услуги. 5G инфраструктурата позволява обединяване на ресурсите на мрежите от ново поколение с тези на 4G и в един и същ момент един потребител с 5G устройство може да използва и двете мрежи. Това означава по-висок капацитет, по-високи максимални скорости, които могат да се преразпределят към повече крайни клиенти или към по-малко, но с по-голяма скорост, когато това е нужно.

Така операторите имат допълнителна гъвкавост при предлагането на услуги, като едновременно с това пред бизнеса и крайните клиенти се разкрива цяла палитра от нови възможности.

„Най-яркият пример за нас беше това, че можем да предоставяме високоскоростна безжична свързаност за дома през 5G. За да сме сигурни в качеството на нашата платформа Yettel TV, през април дадохме старт на услугата именно през нашата 5G мрежа“, отбелязва Спас Велинов, главен директор „Технологии“ в Yettel България.

Другият пример, който той посочва е, че ако в момента през 5G трябва да се свали нов софтуер на телефон, свалянето ще е по-бързо, отколкото инсталирането на пакета. „Преди беше обратното, тоест имаме едно много бързо действие, клиентите могат да правят повече неща и да имат по-голям достъп до данни. Увеличаването на бизнес приложенията на 5G тепърва предстои, защото това е процес, който върви ръка за ръка с развитието на цялата индустрия в страната“, обяснява Велинов.

От телекома отбелязват впечатляващ ръст на трафика в мрежата си. Почти половината от клиентите са избрали план с неограничени данни и вече генерират 90% от целия трафик. Потребителите консумират видео съдържание в движение повече от всякога. Особено с налагането на 5G, all-screen смартфоните и платформи като TikTok, YouTube и HBO. Очакванията са, че до 2027 г. видео съдържанието ще достигне 80% от мобилния трафик.

По думите на Спас Велинов клиентите на Yettel използват повече социални мрежи, вдига се процентът на месинджър приложенията, стрийминга и интерактивната телевизия каквато е Yettel TV.

Междувременно за шести пореден път мрежата на Yettel получи Best In Test сертификат от umlaut, а за втора поредна година се нареди в топ 25% на най-добрите мрежи в света, тествани и сертифицирани от umlaut през 2022-2023 г.

„Шестият ни сертификат от umlaut идва при впечатляващ ръст на трафика в мрежата ни на годишна база. При гласовите услуги търсенето е със сравнително стабилни нива, но преносът на данни постоянно нараства. В този смисъл инвестициите, които предприемаме, са водени точно от тези два фактора – нарастващия трафик и гарантиране на високото качество на услугата“, коментира още Спас Велинов.

Best In Test сертификатът е изключително важна оценка за компанията, защото е показателна за усилията, които се полагат по отношение на това да се предостави най-доброто изживяване на клиентите в едни постоянно променящи се условия.

Именно динамиката на тези условия води компанията до решението да превърне мрежата си в зелена, като я захранва със слънчева енергия. От Yettel вече имат 10-годишно споразумение с „Електрохолд“ за доставка на енергия от възобновяеми източници, което е стъпка към пълната декарбонизацията на телекома.

„Благодарение на договора ще успеем да покрием около 80% от нашето потребление с енергия, генерирана от възобновяеми източници, и така нашата мрежа ще се превърне на практика в зелена. Това е важна крачка за нас като компания, важна е за телекомуникационната индустрия, но е важна и за нашите служители и потребители, които заявяват все по-голям личен ангажимент към опазването на околната среда“, категоричен е Велинов.


loading...