Инициативата на Yettel и safenet – Digital Scouts, е ангажирала подрастващите през забавни активности офлайн и интересно съдържание онлайн

Над 47 000 деца и младежи са получили нови знания за опасностите, които крие интернет пространството, как да ги разпознават и да се предпазват от тях. Това показват резултатите от трите кампании за 2023 г. на инициативата Digital Scouts, която Yettel реализира в партньорство с Център за безопасен интернет (safenet).

Целта на програмата през изминалата година беше да ангажира подрастващите по нов разнообразен и увлекателен начин,  с който да спечели вниманието им, и  да им предаде важни знания през забавни активности офлайн и интересно образователно съдържание онлайн.

Мисията на Digital Scouts през 2023 г. бе подкрепена от едни от най-любимите на  децата и тийнейджърите създатели на дигитално съдържание като Борислав Вълов (Ей Бо), Милен Колев, BambyGal, Анди студио, Ерика Думбова, Боян Тодоров, Мелина Хаманова. Инфлуенсърите се превърнаха в едни истински дигитални скаути на доброто и използваха цялата си креативност, за да помогнат на последователите си да запомнят и приложат съветите за безопасно сърфиране онлайн. С инструментите на социалните медии те успяха да създадат съдържание, в което съчетаха умело разпознаваемия си стил с теми като „Непознати онлайн“, „Фалшиви новини“, „Сигурност и защита в интернет“ и „Онлайн тормоз“. Популярните лица от мрежата дори сформираха различни тематични отбори като „Кибер нетфлуенсърите“, „Справедливите“, „Пазителите на пароли“,  „Кликбейт противниците“, за да спечелят младежите за каузата на онлайн безопасността.

За първи път тази година Digital Scouts стана част и от третото издание на младежкия научен фестивал Hello Space, където малките посетители имаха възможност да демонстрират знанията си по безопасно сърфиране в мрежата и да спечелят страхотни награди. Под шатрата на Yettel младежите можеха да открият забавни инсталации и под формата на игра да се запознаят с важните теми за онлайн тормоза, фалшивите новини, създаването на силни пароли, споделянето на лична информация и разговорите с непознати в дигитална среда.

Част от инициативата на дигиталните скаути през 2023 г. беше и традиционният образователен куиз в приложението Digital Scouts. Там децата и тийнейджърите трябваше да се справят с 12 реални ситуации, обхващащи най-често срещаните заплахи за подрастващите в дигиталната среда.

Като част от кампанията Yettel и Център за безопасен интернет бяха и специално създадените уебинари за учители, проведени съвместно с най-голямото издателство у нас – Клет България. В инициативата се включиха почти 400 учители от цялата страна, които предадоха ценни съвети на своите класове и обучиха над 9400 ученици. Резултат от партньорството между трите организации е и анимирана видеопоредица с образователни клипове по темата, която стана достъпна за над 500 000 ученици, учители и родители в платформата iZZI в началото на учебната година.

Темата за сигурността онлайн е една от приоритетните в Стратегията за устойчиво развитие на Yettel, която беше обявена в края на 2022 г. В нея компанията си поставя за задача всяка година да ангажира с посланията за безопасен интернет 40 000 деца чрез инициативи като Digital Scouts, както и да помага ежегодно на 10 000 души да развиват дигиталните си умения.

Повече за усилията на Yettel в посока устойчиво развитие можете да намерите тук.