Най-големият производител на микрочипове
Снимка: CC 3.0 - Jacobs School of Engineering, UC San Diego

Най-големият производител на микрочипове по заявка в света ще повиши цените с 20 процента, пише The Wall Street Journal, цитирайки свои източници. Ходът означава, че потребителите скоро може да плащат повече за джаджи.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) планира да увеличи цените на най-модерните микрочипове с около 10 процента, докато за по-опростените модели, използвани от автомобилните производители например, повишението ще е около 20 процента. Увеличението на цените ще влезе в сила в през тази или следващата година. TSMC отказва коментар.

Увеличението идва в момент, в който светът изпитва остър недостиг на чипове, който засегна компании като Apple и Toyota. То има две цели: от една страната по-високите цени намаляват търсенето и увеличават предлагането за клиентите, които нямат избор. В дългосрочен план по-високите цени пък ще помогнат на TSMC да инвестира по-агресивно в разширяване на капацитета си. Компанията вече съобщи, че планира да вложи $100 млрд. през следващите три години в нови заводи, оборудване и развойна дейност.

По-високите цени ще бъдат платени от потребителите, освен ако компаниите не решат да ги преглътнат и да намаляват своя марж.

Мощта на TSMC дава на компанията по-голяма възможност отколкото на повечето доставчици да диктува цените. Тя отговаря за повече от половината пазар по приходи и произвежда над 90% от най-модерните и ефективни чипове.

Анализатори прогнозират, че увеличението ще повиши приходите ѝ с 10-15%, а печалбата – с 20-30%.

Вижте още:
Смартфон индустрията също е застрашена заради недостига на чиповеГлобалният недостиг на компютърни чипове оказва сериозно влияние на редица важни икономически сфери …Jul 30 2021skafeto.com

Глобалният недостиг на чипове застрашава цялата икономикаВъздействието на глобалния недостиг на чипове започва да оказва пряко влияние върху икономическия ра…Jul 17 2021skafeto.com

До кога ще продължи технологичната криза с недостига на чипове?Недостигът на чипове на международния пазар ще продължи да бъде факт през следващите няколко години.…May 13 2021skafeto.com


loading...