неразумното потискане на Huawei

Пекин призова САЩ да прекратят „неразумното потискане на Huawei и китайските фирми“, след като Вашингтон обяви нови мерки за контрол на износа, които ограничават достъпа на технологичния гигант до полупроводници, информира АФП.

Последните ограничения върху втория в света производител на смартфони, който е в основната на обвинения на САЩ към Китай, че извършва шпионаж, са нова ескалация на напрежението между двете суперсили, които се борят за световна технологична доминация.

Китайското правителство твърдо поддържа легитимните интереси и права на китайските компании, се казва в съобщение на Министерството на външните работи.

Ние призоваваме американската страна незабавно да прекрати неразумното потискане на Huawei и китайските фирми, подчертават от ведомството.

Според министерството действията на администрацията на Тръмп „унищожават глобалното производство и веригите на доставки“.

Миналата година САЩ забраниха на Huawei да използват произведени в Щатите полупроводници в продуктите си. Китай заплаши с ответни мерки, включително налагане на ограничения на големи американски компании и поставянето им в „списък с ненадеждни организации“.

Междувременно Китай призова всички страни членки да покрият финансовите си задължения към ООН, като подчерта, че Вашингтон дължи на организацията повече от 2 милиарда долара.
САЩ плаши Huawei с нови санкции Съединените щати ще продължат да въвеждат ограничителни мерки срещу китайската компания Huawei. То…May 16 2020skafeto.com

loading...