Трудно е да се почувствате свързани с някой, който вече не е сред нас през обикновена статична снимка. Така че компания, наречена MyHeritage, която предлага автоматични подобрения на снимки чрез изкуствен интелект, сега предлага нова услуга от типа дийпфейк (deepfake), която може да анимира хората на стари снимки, създавайки кратко видео, което изглежда като записано, докато те позират и се подготвят за портрета.

Наречени Deep Nostalgia, получените видеоклипове напомнят на функцията Live Photos в iOS и iPadOS, където се записват и записват няколко секунди видео преди и след натискане на затвора на приложението на камерата. Но там, където Live Photos е предназначен за намиране на перфектния кадър и кадриране, които може да са били пропуснати точно в секундата, когато е натиснат затвора, Deep Nostalgia вместо това е предназначена да оживи неподвижни снимки, дори и тези, които не са заснети със съвременен смартфон, а на любимата на старите фотографи лента.

Процесът на преобразуване е напълно автоматизиран. Потребителите просто трябва да качат снимка през уебсайта MyHeritage, където тя първо е изострена и подобрена не само, за да подобри качеството на финалната анимация, но и да улесни алгоритъма за обучение (deep learning алгоритъм, създаден от компания, наречена D-ID) да изпълни процеса. Ориентацията на човека на снимката се анализира, за да се определи посоката на неговия поглед, на главата и очите му и след това се избира подходящо видео за водач – модерен запис на лице, което прави движения, сякаш позира за снимка – за насочване как е анимирана снимката.

Тези дийпфейк резултати са зловещо реалистични и успяват да запазят естетиката на оригиналния кадър, за да помогнат да се продаде атмосферата, която се е записала при снимането на действителната фотография. „Дълбоката носталгия“ обаче има някои ограничения. На снимка с множество обекти потребителите са помолени да изберат само един човек, който искат да видят анимиран, тъй като алгоритъмът, поне в сегашната си форма, не може да оживи целия кадър. Анимациите също са ограничени до главата и шията на обекта. Т.е. ако прадядо ни е играл тенис, в което се съмняваме, няма да може да го анимираме как замахва с тенис ракетата.

Ето и няколко теста на skafeto.com със забавния дийпфейк за стари снимки…

Анимираният революционер Христо Ботев:

Уебсайтът MyHeritage изисква от потребителите да се регистрират, преди да могат да използват Deep Nostalgia. Но след като направите това, можете да анимирате до пет различни снимки безплатно. След това ще трябва да платите абонамент, за да върнете към живот други приятели и роднини. Звучи малко зловещо, нали? Да, но в същото време това е поредното завладяващо приложение на ИИ и дълбокото обучение, което се чувства направо от научната фантастика. И макар услугата да е ограничена днес, няма да мине много преди AI да успее да съживи цяла снимка, така че статичният момент на сватбата на вашите баби и дядовци може лесно да се превърне в друго семейно домашно видео.

Младият княз Батенберг:

Анимираният банкер Буров:

 

Приятно анимиране и на вашите снимки и не забравяйте да споделите с приятели… 😉

Вижте още:

Moflin – най-сладкият робот с емоционален изкуствен интелект (Видео)Няма как да мине конференцията CES без да видим нещо сладко, което да разтопи и най-студените програ…Jan 17 2021skafeto.com

САЩ отново лидер по инвестиции в изкуствен интелектСъединените щати отново са лидер по инвестиции в изкуствен интелект, сочи доклад на изследователскат…Nov 5 2019skafeto.com

loading...