европейския закон за чиповете уязвимостта на Вашингтон 3D отпечатване на нано-обекти
(снимка: CC0 Public Domain)

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

С бавни стъпки, но в правилната посока – така Китай се движи към технологичен суверенитет при персоналните компютри. Водещата местна компания Loongson Technology обяви, че най-новият ѝ процесор достига производителност, сравнима с предложенията на Intel… от преди 3 генерации, пише The Register.

От една страна, самите числа може би не са повод за хвалба (особено с оглед амбициите на Пекин), но пък до тях се достигна с независима от Запада технология за доста кратко време.

Контекст: Когато става дума за процесори, масово използваните архитектури са базирани на западни дизайни – на Intel, Arm и др. Както Китай разбра покрай съдбата на Huawei, влошаващите се отношения със западните държави може да доведат до санкции, които да оставят местната промишленост без достъп до ключови технологии. Именно това „уби“ процесорите HiSilicon на Huawei.

Затова и Китай инвестира много в изцяло местни разработки, които не зависят от западни технологии и патенти. При мобилните чипсети очакването е до следващата година да има нови 5G модели с адекватни за изискванията на пазара възможности.

Детайли: Loongson обявиха, че в хода на тестове в Китайския институт за стандартизация на електрониката техният 4-ядрен процесор 3A6000, който е с тактова честота от 2,5 GHz е постигнал резултати, сравними с тези на процесорите от 10-тата генерация на Core архитектурата на Intel.

Тя беше представена през не чак толкова скорошната 2019 г. и масовото ѝ внедряване започна през 2020 г. Вече сме в навечерието на дебюта на 14-тото поколение Core процесори, които ще са оптимизирани за AI задачи.

На този фон, китайският процесор е тестван с бенчмарка SPEC CPU 2006, който е значително по-стар даже от чиповете на Intel, с които се прави сравнението.

Разбира се, важно е да се подчертае, че 3A6000 е първо изделие след наваксване на буквално десетилетия прогрес в дизайна на чипове. Освен това, еквивалентът на 4-годишен процесор всъщност има повече от достатъчна производителност за огромна част от задачите, с които би могъл персоналният компютър да се сблъска.

От друга страна: Сериозен проблем за Loongson в дългосрочен план е решението да не „отвори“ своята LoongArch архитектура и инструкциите ѝ. Това ще затрудни разработчиците на софтуер – а и най-добрият хардуер загива на пазара без програмно обезпечение.

Например, Linux към момента не поддържа напълно китайските процесори.

Тъй като все пак целият сюжет се развива в Китай, можем да предположим, че стремежът на Си Дзинпин и правителството на страната за технологичен суверенитет ще доведе до заделянето на нужните ресурси, за да се появи истинска PC екосистема в страната.