След дълги дебати по темата ЕС изглежда действително ще въведе USB-C като единен стандарт за зареждане в страните членки, като това предстои да се осъществи финално до есента на 2024 г.

Решението бе публикувано в сайта на Европейския парламент, като след лятната ваканция Европейският парламент и Европейският съвет ще трябва официално да ратифицират промяната. Според новите правила болшинството от електронни джаджи, включително телефоните, камерите, конзолите, таблетите, слушалките и Bluetooth говорителите ще трябва да разполагат с USB-C порт за зареждане.

Интересно е, че новите правила ще засегнат и лаптопите, които ще трябва да преминат към новия стандарт до 40 месеца след въвеждането на новия закон.

Той също така предвижда и уеднаквяване на скоростта и мощността на зареждане, пише The Guardian.

Потребителите също така ще трябва да имат възможността да изберат дали да закупят устройство със или без включено в комплекта зарядно.

Новите правила ще имат особено значим ефект за Apple, която преди няколко години премахна кабела за зареждане от кутията на iPhone.

Гигантът от Купертино също така ще трябва да се раздели с Lightning стандарта си, което пък означава, че ще загуби милиони от лицензи за производството му от други компании.

Новите правила обаче ще спестят на европейците до 250 милиона евро на година и ще намалят електронните отпадъци, които по последни данни възлизат на около 11 000 тона на година.


loading...