електронни устройства русия закон

Президентът на Русия Владимир Путин подписа закон, задължаващ търговците, продаващи електронни устройства, да инсталират на него руски софтуер преди да го предложат на клиентите, съобщава агенция Ройтерс. Законът ще влезе в сила от 1 юли 2020 г.

Все още не е ясно точно какви програми трябва да бъдат инсталирани. Списъкът ще бъде приет по-късно от правителството.

От средите на опозицията се чуха предупреждения, че законът цели да осигури на властите възможност да следят всеки притежател на електронно устройство.

По-рано Асоциацията на търговските компании и производители на електронна и компютърна техника (РАТЕК), чиито членове са Apple, Dell, IBM, HP, Google, Samsung, Intel, „М-Видео“, изпрати писмо до Путин, с което го призова да не подписва закона. Кремъл обаче отхвърли апела на бизнеса.

Русия спира Youtube, Facebook и Instagram?В мрежата започна да циркулира публично информация, че в Русия тече политическа дискусия за изключва…Oct 2 2019skafeto.com

В писмото на РАТЕК се казва, че законът ще се отрази негативно на отрасъла като цяло ще доведе до монополизация в сферата на разработването на руски софтуер, противоречи на принципите на Световната търговска организация.

Представители на отрасъла подчертават, че законът е приет светкавично, без консултации с тези, които ще го изпълняват.

Думата в Русия прие новия закон на 21 ноември, а на 25 ноември го утвърди Съветът на федерацията, като изискването да се инсталира руски софтуер важи за всички електронни устройства като смартфони, компютри, таблети и смарт-телевизори. При отказ да изпълнят разпоредбите търговци ще бъдат глобявани. За физически лица глобата е от 100 хиляди до 500 хиляди рубли, а за юридически лица – от 500 хиляди до 1 милион рубли.

Анализаторите започват да виждат все по-голяма прилика между Русия и Китай по отношение на дигиталната цензура. В Китай отдавна се наблюдава и контролира достъпът на гражданите до интернет пространството.

След Китай създадва ли и Русия своя „Велика дигитална стена“?След прословутата „Велика китайска дигитална стена“ и в Русия се наблюдават последователни стъпки къ…Nov 5 2019skafeto.com

loading...