Снимка: ThisIsEngineering from Pexels

Учени от Санкт-Петербургския държавен университет са разработили нов тип акумулаторна батерия, съобщава сайтът polit.info, цитиран от money.bg. Новият продукт може да се зарежда десет пъти по-бързо от литиево-йонната батерия, по-малко опасен за възникване на пожар и е по-екологичен. Резултатите от изследването са публикувани в научното списание Batteries & Supercaps .

„Когато изследвахме механизма на пренос на заряд в този клас съединения (става дума за органометални полимери, – бел. ред.), се оказа, че те имат две направления на развитие. Първо, те могат да се използват като защитни слоеве заедно с традиционните литиево-йонни батерийни материали. И второ, те самите могат да се превърнат в активен компонент на електрически материали за съхранение „, обясни един от авторите на разработката Олег Левин.

Концепцията е замислена още през 2016 г. и са необходими повече от три години, за да се разработи желаният полимер. Първоначално учените тества концепцията за нов материал, а по-късно започват да синтезират веществото – което е най-трудно поради чувствителността на компонентите.

От няколкото получени полимерни проби се оказа, че работи само една. Основната верига на новия материал се формира от никел и лиганди, наречени „сален“. Към него чрез ковалентни връзки е прикрепен стабилен свободен радикал, който може бързо да се окисли и въздстановява – това е процесът на зареждане и разреждане.

„Батерията, създадена с помощта на нашия материал, ще се зарежда за секунди – около десет пъти по-бързо от литиево-йонната. Вече изяснихме това в резултат на експерименти. На този етап обаче тя изостава с 30-40% по отношение на капацитета. Сега работим за увеличаване на този показател, като същевременно поддържаме скоростта на зареждане-разреждане,“ казва Олег Левин.


loading...