ограниченията срещу Huawei

Решението на Министерството на търговията на САЩ да затегне ограниченията срещу Huawei, обявено преди няколко дни, вече хвърли прът във веригата за доставки на Huawei. Знак, че САЩ вече не си играят и залагат всичко срещу китайския телекомуникационен гигант със силни връзки към Министерството на отбраната да падне на колене.

Както съобщихме по-рано, администрацията на Тръмп заяви, че блокира пратка с полупроводници, произведени по американска технология, които са били насочени към Huawei, предизвиквайки водопад от ответни заплахи, тъй като Пекин чрез континенталната преса обеща да накаже Boeing, Apple и Qualcomm. Въпреки привидната ескалация на търговските и технологични войни на САЩ с Китай, икономическият съветник на Белия дом Кевин Хасет заяви пред CNBC в понеделник сутринта, че „Първа фаза“ на търговската сделка изглежда все още непроменена.

Въпреки годините на агресивна кражба на технологии и ноу-хау, координирана от китайското правителство, Huawei остава изненадващо зависима от продукти и технологии, произведени от американски компании.

С ограниченията срещу Huawei рискът от "супер" студена война расте

Вратичките в закона до момента

Когато Министерството на търговията добави Huawei към националния „списък на субектите“ – на практика в „черния списък“, изискващ американските компании да търсят разрешение, за да правят бизнес с Huawei – той по същество остави вратички, които позволиха на големите американски компании производители на чипове да продължат с доставките за Huawei (който освен бизнеса си с телекомуникации е и вторият по големина производител на смартфони)

Въпреки това, последните ограничения, разкрити от Министерството на търговията в края на миналата седмица и през уикенда, ще бъдат „тясно и стратегически“ насочени към вратичка, която позволява на американските компании да произвеждат чипове в чужбина с американска технология, за да заобиколят ограниченията. Това вече няма да бъде разрешено, тъй като дори чуждестранните компании, които зависят от американските продукти, ще бъдат принудени да се съобразяват с ограниченията. В отговор други световни производители на чипове отказват да доставят определени продукти на Huawei. Тази група включва най-големия производител на чипове в света, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC).

TSMC и ограниченията срещу Huawei

Според Nikkei Asian Review, публикуван в понеделник сутринта, TSMC е спряла новите поръчки за Huawei в отговор на по-строгия контрол върху износа на технологична продукция. Преди новата декларация някои компании избягват съществуващите американски санкции, като произвеждат полупроводникови чипове в чужбина, използвайки американска технология, след което ги продават директно на Huawei.

Оттук нататък всяка компания, която продължава тази практика, рискува да бъде наказана от Министерството на финансите, санкции, които биха могли да ограничат достъпа им до базираната на долара финансова система или дори да ги забранят изцяло, оставяйки ги в същото затруднение, пред което са изправени иранските компании.

„TSMC спря да приема нови поръчки от Huawei, след като новата промяна на правилата беше обявена, че напълно отговаря на последния регламент за контрол на износа“, заяви човек, запознат със ситуацията.

„Но тези, които вече са в производство, и тези поръчки, които TSMC прие преди новата забрана, не са засегнати и биха могли да продължат, ако тези чипове могат да бъдат доставени преди средата на септември.“

[…]

„Това е трудно решение за TSMC, тъй като Huawei е клиент №2 на компанията, но производителят на чипове трябва да спазва правилата на САЩ“, каза друг човек, запознат с въпроса.

Китайският 5G пионер разчита на TSMC за чипове, които захранват смартфоните му, а TSMC отдавна се разглежда като „спасителна линия“ за Huawei на фона на американските санкции.

Huawei, най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света и вторият най-голям производител на смартфони и разчита до голяма степен на TSMC при производството на своите модерни дизайнерски чипове – включително всички мобилни процесори, използвани във водещите смартфони на Huawei. Тайванската компания, която също произвежда процесори за изкуствен интелект и мрежови чипове за Huawei, се разглежда като жизненоважна линия за китайската компания в усилията й да устои на натиска на САЩ, след като Вашингтон я постави в търговски черен списък миналия май.

Тази връзка с Huawei обаче постави тайванската компания в кръстосания огън на напрежението във Вашингтон и Пекин.

Значенито на новите ограничения

Въпреки това акциите на TSMC се сринаха по време на азиатската търговия в понеделник, тъй като инвеститорите се притесниха как тези санкции ще повлияят на отношенията между TSMC и втория й по големина клиент (след Apple).

Търговски адвокат, който анализира за Nikkei, обяснява, че практически всеки производител на чипове извън САЩ ще трябва да кандидатства за лиценз от САЩ, за да може да доставя на Huawei, освен ако не отговаря на определени критерии, показващи, че компонентите с американски произход в даден продукт попадат под даден праг.

Хари Кларк, базиран във Вашингтон експерт по търговско право и управляващ директор на американската адвокатска кантора Орик, заяви, че производителите на договори за чипове извън САЩ ще трябва да кандидатстват за лиценз за всяка доставка, която не отговаря на горните критерии. Нарушаването на подобни закони, добави той, може да остави компания, „изложена на съществени санкции“, наложени от регулаторите.

Разбира се, Huawei се е готвила за поредната криза от началото на търговската война между двете най-големи икономики в света и тези подготовки бяха засилени, след като правителството на САЩ атакува Huawei и другия китайски телекомуникационен гигант ZTE.

Huawei се подготвя за подобен ход от САЩ от края на миналата година, включително запасявайки се с чипове за повече от една година напред, свързани с мрежово оборудване, особено за решаващото си телекомуникационно оборудване и бизнеса с телеком оператори, разкриват източници на Nikkei Asian Review.

Компанията също така е проучила широк спектър от други възможности, включително да поиска от европейския производител на чипове STMicroelectronics, също нейн дългогодишен доставчик, да проектира чипове, съобщи по-рано Nikkei. Въпреки това, тези усилия може да не решат незабавно всички жизненоважни проблеми с доставката на чипове, които са критични за Huawei да продължи да внедрява технологии от световна класа, смятат анализаторите.

Китайското министерство на търговията заяви в неделя, че „категорично се противопоставя на новия контрол върху износа и предупреди, че подобни ограничения ще представляват огромна заплаха за световната верига на доставки. Ако Вашингтон не отмени действието, Пекин предупреди, че ще се изправи срещу ответни мерки от китайска страна.

Анализатор от Jeffries Equity Research пише, че ако САЩ са успешни в натискът, то той може да помогне за „премахване на 5G амбициите на Китай“ – крайна цел на Белия дом – въпреки че това ще дойде със собствен набор от последствия…

„Предлаганото законодателство вероятно има за цел да спре технологичния прогрес на Huawei и да потуши 5G амбициите на Китай“, заявиха аналитиците на Jefferies Equity Research в изследване.

„Очакваме Китай да отмъсти, ако това се осъществи. Рискът от „супер“ студена война нараства.“

Вижте още:
САЩ плаши Huawei с нови санкции Съединените щати ще продължат да въвеждат ограничителни мерки срещу китайската компания Huawei. То…May 16 2020skafeto.com

Китай към САЩ: Спрете неразумното сдържане на HuaweiПекин призова САЩ да прекратят „неразумното потискане на Huawei и китайските фирми“, след като Вашин…May 16 2020skafeto.com

loading...