Пазарът на смартфони

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Въпреки всички перипетии и затруднения, през втората четвърт на 2020 г. Huawei успя да се изкатери на върха и да задмине Samsung по продажби на смартфони. Уви, лидерството на китайската компания не продължи дълго, пише news.bg.

Тази седмица Counterpoint Research, IDC и Canalys единодушно обявиха, че Samsung отново е на първата позиция с малко над 80 милиона продадени устройства за последните три месеца.

Това остави Huawei на почетната втора позиция с 51.7 милиона продадени апарати, но по-интересни са третото и четвъртото място.

неразумното потискане на Huawei

Голямата новина там е, че третата позиция вече е притежание не на Apple, а на Xiaomi, след като компанията отбеляза ръст от 45% спрямо същото тримесечие от 2019 г.

Китайската марка е продала 47.1 милиона смартфони, което е с около четири милиона повече от бройката на Apple.

Така компанията на Тим Кук вече владее едва 12.4% от пазара, докато Xiaomi, Huawei и Samsung държат респективно по 13.5%, 14.9% и 23% от пазарния дял при смартфоните.

Това е първият път, в който Xiaomi задминава Apple по продажби на телефони, като застоят при Apple се отдава най-вече на закъснялото представяне и излизане на тазгодишните модели iPhone.

Затова можем да очакваме, че в края на годината Apple може би отново ще успее да се изкачи във водещата тройка, но разликата в процентите между Apple, Xiaomi и Huawei е твърде малка, за да можем да направим акуратна прогноза.