Плащането в брой трябва да остане като възможност и то навсякъде, категорично заяви в профила си в социалната мрежа Facebook Иван Калчев – „Глиги”, едно от най-активните „зелени” политически лица в обществения живот през последните години.

Според него, кешът не бива да се загърбва в никакъв случай, въпреки усилията за дигитализация. Иван Калчев изрежда серия от аргументи за това:

1. Никоя дигитална система не е 100% сигурна, нито като софтуер, нито като хардуер. Ако сме се отказали от плащането в брой оставаме без възможност да си купим дори един хляб при спиране на тока, хакерска атака или слънчево изригване.

2. Кешът дава свобода от политиките на централните банки и правителствата. Отрицателната лихва, практически данък върху спестяванията, преди години ни изглеждаше като болна халюцинация на крайни-комунисти, а днес е световна норма.

3. Ограниченията на плащанията в брой не влияят по никакъв начин на черната икономика и едва много слабо на сивата.

4. Възможността да разполагаш с парите си свободно и анонимно е защита срещу авторитарни мерки и административен произвол, както и буфер при финансови и банкови кризи. Тоталитарният режим винаги е на едни избори разстояние…

5. Получаването на заплащане в брой е от най-голямо значение за работещите бедни, за продажби на собствена земеделска продукция, за едва кретащи заведения.

6. Таванът за плащане в брой не спира прането на пари.

7. Кешовите ограничения не спират корупцията – отдавна вместо пари в пликове се плащат коли, мебели или ремонти, прехвърлят се имоти, плаща се за образование на деца в чужбина или съвсем законно се отчитат консултантски разходи за милиони.

8. Единствено банковото лоби отчита безспорни печалби при ограничаването на плащанията в брой, заключава Калчев.


loading...