facebook промяна промени в месинджъра

312 компании вече са оттеглили реклами за 56 млрд. долара от онлайн гиганта „Фейсбук„. Кампанията за лишаването на социалната мрежа от приходи от реклама е заради неуспешните опити на „Фейсбук“ да спре езика на омразата. Изтеглянето на рекламодателите доведе до сериозни загуби в пазарната стойност на компанията, предава Нова телевизия.

Кампанията “#ДаСпремОмразатаЗаПечалба” призовава рекламодателите да прекратят отношенията си с „Фейсбук“ за месец юли. А причината – липсата на действия от страна на „Фейсбук“ за контрол на публикациите. Според експерти, най-вероятно от „Фейсбук“не са очаквали подобна мащабна реакция. Голяма роля играят и наближаващите президентски избори в Съединените щати.

„Изборите са ноември. За „Фейсбук“ това е момент на осребряване на печалби. Те знаят, колко много пари има в такива моменти. Ако сега не се действа, това ще бъде продължено, за да има още по-голям натиск върху „Фейсбук“. Лично аз очаквам, че ще се задействат нещата и това ще доведе до инвестиции“, обясни експертът по дигитален маркетинг Георги Малчев. Но отбелязването на всички проблематични публикации не е печелившо за „Фейсбук“.

„Това е огромна инвестиция на ресурс за тях. Последните две, три години те много се пазят от всякакви инициативи и отговорности, при които да кажат – да, ние ще го направим, защото за тях това е огромна инвестиция.”, добави експертът.

А самият директор на „Фейсбук“ обеща – всички публикации, които са в нарушение, ще бъдат отбелязани за потребителите, включително и предизборни такива. Изключение правят само постове, призоваващи към насилие – те ще бъдат незабавно премахвани.

„Няколко пъти в годината решаваме да оставим публикации, които са в нарушение на правилата, защото смятаме, че обществения интерес е по-важен от рисковете. Мисля, че е важно хората да могат да видят това съдържание сами за себе си”, заяви Марк Зукърбърг.


loading...