Bitzlato мъж Apple Проблемите на Биткойн

Проблемите на втората по големина криптоборса – FTX, засегнаха сериозно и най-голямата криптовалута в света – Биткойн. Към 23:30 часа вечерта българско време на 9 ноември 2022 г., криптовалутата се продава под 16,000 долара за един биткойн.


СоіnDеѕk oтчeтe минимaлнa цeнa oт 15,795.15 дoлapa зa битĸoйн

Междувременно CoinDesk информира, че спасителното поглъщане на FTX от най-голямата борса Binance може изобщо да не се случи. Напомняме, че предложението на Binance е без ясен ангажимент за закупуване най-големия им конкурент.

Притесненията на инвеститорите са, че евентуален фалит на FTX и свързания с него крипто хедж фонд Alameda Research биха довели до още по-големи разпродажби на криптовалути и до тяхното допълнително поевтиняване.

Междувременно, спирането на работа от страна на FTX доведе до огромен ръст на дела на Binance на спот пазара на криптовалути, като той надхвърля 71% спрямо около 55% в периода докато FTX все още работеше.

Разпродажбите на други криптовалути също продължиха, като близкия до FTX токен Solana се срина с 41% само за последните 24 часа, етериум загуби над 12% от стойността си, а Binance Coin също не бе подминат и записа близо 14% спад.

Притесненията на анализаторите са, че това далеч няма да бъде единствения спад, защото ако FTX и Alameda банкрутират официално, това ще доведе до ново сътресение на пазара на криптовалути и вероятни нови спадове.