русия 6g

Московският технически университет по комуникации и информатика (MTUCI) ще започне да изучава обещаващи безжични комуникационни технологии, включително 6G, съобщават руските медии. Изследването е подкрепено от държавата и се очаква много скоро да доведе до по-добри интелигентни антенни системи и квантови комуникационни технологии.

Университетът ще прехвърли резултатите от работата си на Министерството на цифровите науки на Русия. За тези цели MTUCI планира да привлече външен изпълнител въз основа на резултатите от конкурсен подбор, който ще трябва да проучи международните дейности за развитието на 6G комуникационните технологии в диапазоните под терахерц и терахерц, съществуващите патенти, да анализира перспективите за телекомуникационни услуги, базирани на 6G и изискванията към тях.

Руската федерация очаква съвсем скоро да се изготвят предложения за участие на руските компании в работата на организациите по стандартизация ETSI и 3GPP, за да се заимства опитът на разработчиците и изследователите на новите индустриални стандарти.

Както прогнозират експертите, 6G може да се появи в Русия през 2035-а година. Смята се, че 6G технологиите ще намерят приложение в дигитализацията на градската икономика, в създаването на интелигентни транспортни системи (ITS), във внедряването на мобилни комуникационни системи и до високоскоростен достъп до Интернет. И разбира се, в работата на устройства и системи от Интернет на нещата.

Първоначалната цена на изследователския договор е 225 562 820 рубли. Цялата работа по проекта трябва да приключи до 17 декември тази година.


loading...