Русия Twitter

Русия обяви, че ще наложи санкция върху социалната медия Twitter заради липсата на съдействие и премахване на „незаконно съдържание“ от страна на платформата, съобщава АФП.

Мерките срещу Twitter включват забавянето на интернет скоростта при опитите на потребителите от Русия да получат достъп до Twitter. Това обявиха от интернет и медийния регулатор на страната Роскомнадзор.

Регулаторът мотивира решението си за ограничаване на достъпа до Twitter е с цел „защита на руските граждани“ и принуждаването на американската компания да спазва руското законодателство.

Ограничаването на достъпа до платформата ще започне още от днес и ще включва забавяне на 50% при интернет скоростта както за мобилни потребители, така и при десктоп потребителите.

От Роскомнадзор подчертават, че от 2017 г. насам са изпратили към Twitter над 28 000 молби за изтриване на линкове към детска порнография, информация за употреба на наркотици и призиви непълнолетни да се самоубиват.

Руският регулатор предупреди, че при продължаващо пренебрегване на руското законодателство от страна на американската платформа, ще последват и по-строги ограничения, като на масата стои и възможността за пълна забрана в страната.

Тези действия идват на фона на продължаващите усилия на руските власти да затегнат контрола върху интернет, като официалните поставени цел там са борбата с екстремизма, тероризма и защита на непълнолетните, но покрай тях има и оказване на сериозен натиск върху западни платформи като Twitter и Facebook да сътрудничат на исканията на Кремъл.

През 2019 г. Държавната Дума прие закон за разработване на „суверенен интернет“, който има за цел да изолира Русия от световната уеб мрежа, а до момента Роскомнадзор е забранил вече редица сайтове, които отказват да сътрудничат, включително видеоплатформата Dailymotion и професионалната мрежа LinkedIn.

loading...