Снимка: Anete Lusina from Pexels

Центърът за защита срещу кибератаки в Белгия предупреди за мащабна руска кибератака срещу 200 бизнес структури от различни държави, съобщава „The Brussels Times“.

Изданието уточнява, че целта на хакерите и получаване на откуп. Компютърните системи на компаниите са били блокирани от киберпрестъпниците, след което се е появявало съобщение с искане да се плати определена – в повечето случаи в биткойни.

Хакерите са проникнали в мрежите на фирмите, като използвали слабости в системата за електронен мениджмънт Kaseya VSA. Оказва се, че пропуските в нея позволяват да бъдат поразени не само отделни компютри, но и цели корпоративни мрежи. Потребителите й в Белгия са били предупредени за опасността и са били посъветвани изцяло да изключат своите мрежи.

Атаката е започнала през миналата нощ. Нейни жертви са станали компании от САЩ, Канада, Великобритания, Испания, Швеция, Аржентина, Мексико, Северна Африка.

Шведската верига от супермаркети Coop е била принудена временно да затвори 500 от 800-те си магазина, след както системите й са били парализирани.

В Белгия сред жертвите е доставчикът на интернет услуги Itxx. Компанията разпространи официално съобщение, че нейните бази данни, както и тези на още 50 потребители – основно представители на малкия бизнес, са били блокирани.

През май 2019 г. Съветът на ЕС прие система за налагане на санкции срещу извършители на кибератаки, застрашаващи Европейския съюз или страните от общността. Оттогава са санкционирани няколко субекта от Русия и Китай. Ограничителните мерки включват забрана за пътуване в ЕС и замразяване на активи.


loading...