САЩ и Полша подписаха в понеделник споразумение за сътрудничество за 5G технологията. Това се случва на фона на опасенията на американците за китайския телекомуникационен гигант Хуауей.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и полският премиер Матеуш Моравецки подписаха споразумението във Варшава. Пенс замества американския президент Доналд Тръмп, който отмени пътуването си в последния момент заради урагана „Дориан“.

Подписването идва по време на глобален спор между САЩ и Хуауей, най-големият производител на оборудване за мрежова инфраструктура. САЩ се притесняват за сигурността на мрежата и опасенията от достъп от властите в Пекин.

„Защитата на тези комуникационни мрежи от прекъсване или манипулиране и гарантиране на личния живот и личните свободи на гражданите на Съединените щати, Полша и други страни е от жизненоважно значение“, се казва в изявлението.

И двете държави обещаха да подкрепят принципите, разработени от служители по киберсигурност от десетки държави по време на среща на върха в Прага тази година. Целта е да се противопоставят на заплахите и да се гарантира безопасността на следващото поколение мобилни мрежи.

Пенс, изказвайки се на пресконференция с полския президент Анджей Дуда, заяви, че се надява декларацията да даде „жизненоважен пример за останалата част на Европа по въпроса за 5G“.

САЩ лобират Полша и съюзниците си за забрана на Хуауей от 5G мрежите. Опасенията са, че китайското правителство може да принуди компанията да й предостави достъп до данни за кибершпионаж.

ZTE започна продажби на 5G смартфони (ВИДЕО)Китайският производител на телекомуникационно оборудване ZTE Corp в понеделник започна продажбата на…Aug 5 2019skafeto.com

Хуауей отрече обвиненията и държавите в Европа (които се подготвят за инсталиране на новите мрежи) се отказаха от призивите на САЩ за пълна забрана.

Марк Шорт, шефът на кабинета на Пенс, цитира Хуауей по име по-късно в понеделник в изявление, призоваващо други държави да „гарантират, че само надеждни доставчици имат достъп до развиващите се мрежи“.

„Трябва да бъдем заедно, за да попречим на Китайската комунистическа партия да използва дъщерни дружества като Хуауей за събиране на разузнавателна информация, като същевременно подкрепя китайските служби за военна и държавна сигурност.“

На пресконференцията Дуда беше попитан дали САЩ някога са предоставили на Полша доказателства за шпионаж от Китай, използвайки Хуауей.

Той не спомена САЩ в отговора си, но каза: „Всъщност контраразузнаването на Полша е открило дейност, която би могла да бъде приема за шпионаж“. Прокуратурата в страната все още разследва случая.

Китайски бизнесмен, който беше директор на продажбите на Хуауей в Полша и поляк, който сътрудничи на правителството по мерките за сигурност, бяха арестувани в Полша през януари по подозрение в шпионаж.

Отделно китайската компания във вторник отрече обвиненията, съобщени в Wall Street Journal. В изданието се съобщава, че Хуауей е откраднал технология от португалски изобретател, обвинявайки го, че „се възползва от настоящата геополитическа ситуация“.

Първия 5G смартфон на Huawei – Mate 20 X 5G идва до дниОт китайския технологичен гигант Huawei са си поставили за цел да имат водеща роля на глобалния паза…Jul 12 2019skafeto.com

Министерството на правосъдието на САЩ разглежда обвинението, което би могло да бъде добавено към съществуващите наказателни дела срещу Хуауей, съобщи списанието миналата седмица.

Португалският изобретател Руи Педро Оливейра твърди, че от Хуауей са го потърсили. В процеса на преговори между двете страни, представители на китайската компания са откраднали един от проектите си за производство на панорамна камера Huawei EnVizion 360.

От Хуауей са признали за среща с Оливейра през 2014 г. Но обявиха, че камерата на EnVizion 360 е „независимо проектирана и разработена от служителите на Хуауей. Тези служители нямат достъп до информацията на г-н Оливейра“.

„Тези твърдения са неверни“, казват от Хуауей в изявление, в което „категорично отхвърлят твърденията на г-н Оливейра за нарушаване на патент.“
„През последните няколко месеца правителството на САЩ използва своето политическо и дипломатическо влияние, за да лобира други правителства за забрана на оборудването на Хуауей.

Освен това, страната използва всеки инструмент, с който разполага – включително съдебни и административни правомощия, както и множество други недобросъвестни средства – за да наруши нормалните бизнес операции на Хуауей и неговите партньори“. Това заяви китайската компания.

В него се казва, че „г-н Оливейра продължи да разпространява фалшива история до медиите в опит да опетни репутацията на Хуауей. Той положи допълнителни усилия за оказване на натиск върху Хуауей чрез висши държавни служители. По този начин се опитва да накара компанията да отстъпи на своите искания и да предаде големи суми пари.“

Хуауей печели търг за изграждане на 4G мрежа в метрото в КиевКитайският технологичен гигант Хуауей печели търг за изграждане на 4G мрежа за метрото в столицата н…Aug 4 2019skafeto.com


loading...