САЩ космическа програма

САЩ трябваше да рестартират своята космическа програма днес с първия пилотиран полет, който американски астронавти да извършат с американска ракета от американска земя. Вчера в 23.33 ч. българско време от платформа 39А в космическия център „Джон Кенеди“ в Кейп Канаверал, Флорида трябваше да излети ракетата Falcon 9, която да изведе капсулата „Crew Dragon“ в космоса, където утре в 18,29 ч. българско време тя да се скачи с модула „Harmony“ на Международната космическа станция.

В крайна сметка, в 23,16 часа българско време бе решено старта на изстрелването да бъде отложен заради лошото време. Малко преди старта се оказа, че времето не е особено благоприятно за начало на мисията, но до последно имаше голям шанс да се състои. В района на космическия център „Кенеди“ е облачно и наблизо вали дъжд и дори има предупреждение за торнадо. Според „SpaceX“ има около 60% шанс за плътна облачност, която да отложи старта. Следващата възможност ще е в събота следобед.

Това е мисия Demo-2, която ще извършат двама астронавти – Дъглас Г. Хърли и Робърт Л. Бенкен. Мисията е дело на компанията „SpaceX“ на Илън Мъск и НАСА. След като достигнат МКС, Боб Бенкин и Дъг Хърли ще работят заедно с екипажа на „Експедиция 63“ – американския командир Крис Касиди, както и руските летателни инженери Анатоли Иванишин и Иван Вагнер, които пристигнаха на МКС на 17 април т.г. със „Союз МС-15“.

Фалстарт на историческата мисия в Космоса (Видео)

Колко ще работят Бенкен и Хърли на МКС още не е ясно – между 30 и 119 дни. Което означава, че Хърли и Бенкен ще се върнат на земята не по-късно от 23 септември 2020 г. Те трябва да кацнат на плаваща баржа в Атлантическия океан, където ще ги чака кораба „Go Naviga“.

„Това е сбъдната мечта за мен и за всеки в „SpaceX“, каза Илон Мъск около 2 часа преди старта на мисията. „Когато в компанията започнахме през 2002 г., наистина не вярвах, че този ден ще дойде. Дори преди година не вярвах, че е възможно“, добави Мъск.

Около 30 минути преди старта на мисията – в 23,05 ч., започна зареждането с гориво на ракетата, което бе разчетено като знак, че шансовете да нормален старт се увеличават. Задействана бе и системата за аварийно катапултиране на екипажа в случай на тежък инцидент. В 23,16 ч. обаче мисията бе отложена заради лошото време за събога.

НАСА търси мъж и жена за полет до ЛунатаАмериканската космическа агенция търси двама астронавти – мъж и жена, които в следващите 3 години да…Mar 3 2020skafeto.com

loading...