TikTok Канада
Olivier Bergeron from Pexels

Правителството на САЩ е казало на базираната в Китай компания „ByteDance“ да продаде акциите си в мобилното приложение „TikTok“ или да се изправи пред национална забрана, съобщи „Уолстрийт джърнъл“.

Западните сили, включително Европейският съюз и Съединените щати, прилагат все по-строг подход към приложението, предаде АФП. Те се позовават на опасения, че данните на потребителите могат да бъдат използвани или злоупотребявани от китайски служители.

В началото на тази година се засилиха опасенията, след като китайски шпионски балон беше свален във въздушното пространство на САЩ.

Миналата седмица Белият дом приветства законопроект, който ще позволи на президента Джо Байдън да забрани „TikTok“.

Двупартийният законопроект „ще упълномощи правителството на Съединените щати да попречи на определени чуждестранни правителства да използват технологични услуги… по начин, който създава рискове за чувствителните данни на американците и за нашата национална сигурност“, заяви Съливан.

Законопроектът на Сената и подкрепата на Белия дом ускориха политическата инерция срещу „TikTok“, която е обект и на отделен законодателен акт в Камарата на представителите на САЩ.

„TikTok“ твърди, че има повече от един милиард потребители по света, включително над 100 милиона в САЩ, където се е превърнал в културна сила, особено за младите хора.

Активистите твърдят, че забраната ще бъде посегателство срещу свободата на словото и ще попречи на износа на американска култура и ценности към потребителите на „TikTok“ по света.

През януари на държавните служители на САЩ беше забранено да инсталират платформата на своите устройства.

Държавните служители в Европейския съюз, както и в Канада, също нямат право да инсталират „TikTok“ на телефоните си.


loading...