xiaomi сащ

Администрацията на Тръмп добави смартфона гигант Xiaomi към черния списък на САЩ на предполагаемите „китайски военни компании“. Този ход означава, че Xiaomi вече е обект на изпълнителната заповед на президента от ноември 2020 (влязла в сила този януари), принуждаваща американските инвеститори да продадат участията си във всякакви компании от черния списък до 11 ноември тази година. Базираната в Пекин Xiaomi е третия по големина в света производител на смартфони през третото тримесечие на 2020 г., според Counterpoint Research.

Белия дом добави производителя на смартфони Xiaomi към черния списък на предполагаемите „китайски военни компании“. Акциите на китайската фирма, котирани на борсата в Хонконг, поевтиняха с 10,6% в петък след тази новина. Този ход означава, че Xiaomi сега е предмет на изпълнителна заповед от ноември, която ограничава американските инвеститори да купуват акции или свързани ценни книжа на всякакви компании, определени от Министерството на отбраната като „китайска военна компания“. Впоследствие първоначалната изпълнителна заповед на Тръмп беше разширена, за да принуди инвеститорите да продадат или продадат засегнатите стопанства до 11 ноември тази година.

„Департаментът е решен да подчертае и да противодейства на стратегията за развитие на Военно-гражданския синтез на Китайската народна република (КНР), която подкрепя целите за модернизация на Народната освободителна армия (НОАК), като осигурява нейния достъп до модерни технологии и опит, придобити и разработени дори от онези компании, университети и изследователски програми от КНР, които изглеждат като цивилни“, се казва в изявление на американското Министерство на правосъдието (DOD).

Xiaomi е един от деветте субекта, определени като комунистически „китайски военни компании“. Comac, китайски производител на самолети, също е в списъка.

Xiaomi отрича военните връзки
Xiaomi отвърна на удара на САЩ в петък и заяви, че не е свързана с китайската армия. „Компанията повтаря, че предоставя продукти и услуги за гражданска и търговска употреба. Компанията потвърждава, че не е притежавана, контролирана или свързана с китайската армия и не е „Комунистическа китайска военна компания“, определена съгласно NDAA “, се казва още в изявлението на технологичния гигант.

NDDA се позовава на Закона за национална отбрана от 1999 г., за да определи Xiaomi като китайска военна компания. От своя страна Xiaomi заявяват, че ще „предприемат подходящ курс на действие, за да защити интересите на компанията и нейните акционери“.

DOD публикува първоначалния си списък с компании през юни 2020 г. Фирми като китайския технологичен гигант Huawei и производителя на полупроводници SMIC също са в списъка.

„За Xiaomi всичко вече е заложено“, каза Абишур Пракаш, геополитически специалист в Центъра за иновации на бъдещето (CIF), консултантска компания, базирана в Торонто.

„Попадайки в черния списък, сега тя се счита за заплаха за националната сигурност на САЩ. Това може да повлияе на глобалната му стратегия – от разширяване на присъствието на други пазари като Индия, през наемане на западни таланти, до пускане на нови продукти в Африка.“

В последните дни на президентството на Тръмп администрацията засили натиска върху китайския технологичен сектор. В четвъртък Министерството на търговията на САЩ финализира правила, които забраняват определени транзакции, включващи информационни и комуникационни технологии или услуги, с държави, които Вашингтон определя като чуждестранен противник, а Китай е определен за такъв и е в списъка.

Администрацията също така използва черен списък, наречен Entity List, за да ограничи американските компании, които изнасят технологии за китайски фирми. Това засегна по-специално Huawei и се изрази във факта, че компанията е отрязана от мобилната операционна система Android на Google, което вреди на продажбите на смартфони на пазари извън Китай. Вашингтон също използва правила за износ, за да спре Huawei от основните полупроводникови доставки.

За да бъде ясно, Xiaomi не е включен в Entity List. Към този момент не е ясно дали военното й обозначение от САЩ ще повлияе на способността на производителя на телефони да купува ключови компоненти като полупроводници. Смартфоните на Xiaomi разчитат на чипове на американската компания Qualcomm.

„Ако Xiaomi все още не е в списъка на субектите и доставките продължават без забавяне, тогава поне нейните операции могат да продължат засега“, каза Брайън Ма, вицепрезидент по изследвания на устройства.

„И все пак, това не помага на имиджа му, особено след като се радва на все повече телекомуникационни компании и клиенти по целия свят.“
Още:
Как Huawei заобиколи забраните на САЩ за пореден път с HonorОт няколко седмици в медиите по света обикалят слухове за евентуална раздяла с марката Honor от стра…Nov 11 2020skafeto.com

Huawei заобиколи ограниченията за търсачката на Google с Petal SearchЩе реши ли Petal Search един от големите проблеми за китайския технологичен гигант Huawei? Рестрикци…Oct 28 2020skafeto.com

Взриви се лаборатория на Huawei в КитайСтанала е експлозия в лаборатория на технологичния гигант Huawei Technologies Co. Ltd. в провинция Г…Sep 25 2020skafeto.com

Макрон: Франция не се отказва от Huawei, но има условияФренският президент Еманюел Макрон настоя, че страната му не изключва китайския телекомуникационен г…Aug 31 2020skafeto.com

САЩ затягат мерките срещу HuaweiМинистерството на търговията на САЩ (DoC) затвори и последната вратичка за Huawei, отказвайки да удъ…Aug 18 2020skafeto.com

loading...