суперкомпютър българия
Суперкомпютърът на IBM Summit | Снимка: Twitter

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

С финансиране от ЕС в България ще бъде изграден суперкомпютър като тези в НАСА, съобщава вестник Капитал. Цената на това удоволствие ще бъде общо около 35,2 млн. лева, като 24 млн. лева ще са финансирани от българския държавния бюджет, а съответно останалите 6 млн. евро – от Брюксел.

Информацията за технологичния пробив на страната ни стана публично достояние по време на пресконференция, в която участваха българският еврокомисар по цифровата икономика Мария Габриел, премиерът Бойко Борисов и ръководителят на генерална дирекция „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии“ към Европейската комисия Роберто Виола.

София ще бъде една от общо осем локации в Европа, в които ще има изградени нови високоизчислителни машини. В три от тях – Каяни (Финландия), Барселона (Испания) и Болоня (Италия), ще бъдат изградени най-модерните машини в ЕС до този момент, като те ще бъдат изцяло европейска собственост. Според изчисленията на ЕК трите клъстера автоматично ще се превърнат в най-мощните суперкомпютри в целия свят, измествайки всички от настоящия списък TOP500, който подрежда най-бързите машини в света.

Столицата на България попада във втората група – заедно с Бисен (Люксембург), Миню (Португалия), Острава (Чехия) и Марибор (Швеция). Машините в тези градове ще бъдат с малко по-ниска мощност. Докато първата група суперкомпютри ще може да прави между 150 и 200 милиона милиарда изчисления в секунда, българският и останалите четири клъстера ще правят „едва“ 4 милиона милиарда операции в секунда. Машините трябва да заработят във втората половина на 2020 г.

Според Роберто Виола „компютърът, който ще бъде изграден в България, е толкова мощен, колкото компютъра в НАСА. Той ще бъде сред първите 10 в Европа и сред първите 50 в света“, коментира той по време на пресконференцията.

Кой ще го ползва и за какво

Клъстерът в София ще бъде съсобственост между държавата и Европа (през програмата EuroHPC JU). Според Европейската комисия всеки суперкомпютър ще бъде на разположение на всички потребители в Европа и ще може да се ползва от научната общност, бизнеса и държавата, като се използва за разработки в сферата на здравеопазването, климата, симулация на катастрофи, фармацевтика, анализ на аеродинамика, симулации на ядрени реактори, киберсигурност и други.

Фактът, че в България ще има суперкомпютър (един от осемте в ЕС) показва, че страната ще успее да запази лидерската си позиция в региона. България разполага с един от най-мощните суперкомпютри на Балканите и днес, „Авитохол“, като той се намира в БАН. Неговата цена обаче, платена през 2015 г., е 4 млн. долара – многократно по-ниска, отколкото тази, която ще бъде платена сега. „Авитохол“ продължава да е активен и в момента и се използва предимно за научна дейност, с малки изключения с бизнес насоченост.

Парите са част от общо 1 млрд. евро, които са предвидени за инвестиция във високоизчислителни машини до 2020 г. През следващия бюджетен период, до 2027 г., тази сума е 2.8 млрд. евро, което означава сигурни допълнителни инвестиции в този сектор в България.

Европейският съюз превърна суперкомпютрите в един от приоритетите си, след като в момента сред 10-те най-мощни машини в света само една е в съюза – SuperMUC-NG в Германия. Останалите суперкомпютри, с изключение на един швейцарски и един японски, се намират в САЩ и Китай.

Високоизчислителните машини се използват за симулация на модели в почти всички възможни направления – от катастрофи на коли с цел по-висока безопасност, до следене на климатичните промени, по-точни прогнози за земетресения, а в България суперкомпютрите се използват и за следене на чистотата на въздуха. В последните години изчислителната им сила расте експоненциално, както и инвестициите в тях от страна на най-големите икономики, които се борят за надмощие в най-високия клас изчислителни технологии.

Единадесетокласник от Варна е номер едно в света по информатика: Младият българин над всички в ЯпонияЧетири медала, един златен и три бронзови, спечелиха българските ученици на 30-ата Международна олим…Oct 15 2018skafeto.com