Тойота

Тойота (Toyota) днес даде ход на програмата си за развитие на изцяло свързан с интернет град в Япония – мащабна лаборатория за всякакви бъдещи технологии като автоматизирано шофиране, роботика, изкуствен интелект, предаде Дир.бг, цитирайки Франс прес.

Наречен „Изтъкан град“ („Woven City“), този експериментален квартал, разположен в подножието на известната планина Фуджи (Централна Япония), ще позволи на изследователите да тестват своите продукти в реалния живот, най-напред с 360 жители, а след това и с 2000, когато се разрасне, посочи японският автомобилен гигант, допълва БТА. Изобретателите и служителите на групата ще бъдат „опитните зайчета“ на програмата.

Официални представители на Тойота организираха церемония по първа копка на терена от 175 хектара, който ще приюти града – точно на мястото, където по-рано имаше завод на автомобилопроизводителя, закрит миналата година.

Проектът „Изтъкан град“ официално стартира днес, заяви президентът на Тойота Акио Тойода.

Създаването на този интелигентен град е част от стратегията за развитие на японския производител на нови технологии, в момент когато развитието на регулацията и вкусовете на потребителите продължават да тласкат световната автомобилна индустрия да проявява по-голямо уважение към околната среда, ефективността и автоматизацията.

Тойота представи своя проект „жива лаборатория“ през януари 2020 година на Изложението за потребителска електроника (CES) в Лас Вегас, призовавайки инвеститори от цял свят да си сътрудничат по него.

Проектите за свързани градове се множат по целия свят, особено в Северна Америка и Китай, отбелязва АФП.

Миналата година Тойота отново стана лидер по продажби на автомобили с около 9,53 милиона от всички марки на групата, изпреварвайки германския си конкурент Фолксваген (Volkswagen), който продаде 9,3 милиона коли, припомня агенцията.

Още от Технологии

loading...