Японският суперкомпютър „Фугаку“ запазва статута си на най-бърз компютър в света, писа местният в. „Никей“, цитиран от ТАСС. Това е потвърдено от експерти от международния проект „Топ-500“, който определя най-мощните суперкомпютри на планетата.

„Фугаку“ беше признат за най-бързият компютър в света през юни м.г., а през ноември статутът му беше потвърден. Тогава САЩ и Китай обявиха, че планират да пуснат още по-бърз суперкомпютър.

„Фугаку“ заработи с пълната си мощност през март т.г. в изчислителния център на японския държавен Институт за природни науки „Рикен“ в град Кобе.

Суперкомпютърът е създаден от корпорацията „Фуджицу“ съвместно със специалисти от „Рикен“.

Машината може да извършва повече от 415 квадрилиона изчисления в секунда. Това превишава 2,8 пъти скоростта на американския суперкомпютър „Съмит“, който заемаше първо място в световната класация, а сега е на втора позиция. На трето място също фигурира американски суперкомпютър, а на четвърта и пета позиция са поставени китайски машини.

В момента „Фугаку“ участва в над сто различни изследователски проекта, като сред тях има такива, които са свързани с пандемията, изкуствения интелект и прогнозирането на времето.

Вижте още:
Човешкият мозък е по-сложен от съвременните суперкомпютриЧовешкият мозък е твърде сложен за имитиране от съвременните суперкомпютри и първият извод е, че чов…Sep 22 2020skafeto.com

Ядрените ракети на САЩ ще се управляват от суперкомпютър за $600 млн.През 2000 г. Конгресът на САЩ създаде Националната администрация за ядрена сигурност (NNSA), която д…Aug 15 2019skafeto.com


loading...