https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

След десет години антропоморфните роботи ще могат да влязат в хиляди домове, за да станат човешки помощници, не трябва да се страхувате от роботите, тъй като те са наши партньори, каза Ли Боянг, главен изпълнителен директор на EXrobots пред РИА Новости. Компанията участва в откритата вчера в Пекин Осма Световна конференция по роботика.

EXrobots се занимава основно с производството на антропоморфни роботи, които според Ли Боянг, поради силната си човешка прилика, както и способността да изразяват емоции и да говорят, са много подходящи за услугите и развлекателната индустрия.

Повечето от роботите, които разработчиците представиха на щанда, наистина не могат да бъдат разграничени веднага от хората. Робот професор, робот калиграф в традиционни китайски дрехи, робот артист, зад който има група красиви роботи във футуристични дрехи – всички те са с човешки ръст, имат мимики, движат ръце и глава и говорят.

Освен това изложбата представя роботи, които могат да имитират изражението на лицето на човек, който „общува“ с тях. За да направите това, просто трябва да изтеглите специално приложение на вашия смартфон. Според Ли Боянг този робот има 140 движещи се части от лицето, така че може много точно да повтаря човешките изражения на лицето.

Компанията планира да отвори своя музей на науката и технологиите, в който ще бъдат изложени всички нейни роботи, „така че всеки да може да види как изглежда светът на бъдещето“.

Въпреки че, разбира се, досега възможностите на хуманоидните роботи все още са доста ограничени. Например, те не могат да ходят.

„Засега не работим върху краката на роботите, това е много трудна част от гледна точка на технологията. Преди роботите да започнат да използват краката си, все още е много далеч“, каза още Ли Боянг.

Но дори и без крака, отбеляза той, има доста задачи, които хуманоидните роботи могат да изпълняват. „Те могат например да работят на рецепция в хотели, да изнасят лекции, да правят компания на възрастни хора и т.н.“, допълва Ли Боянг.

„Мисля, че в рамките на три до пет години ще има много различни места, където ще се използват нашите роботи… Мисля, че след десет години роботите ще могат да влязат в хиляди домове, да управляват нашия бизнес, да станат наши партньори. напълно възможно, каза той.

В същото време Ли Боянг подчерта, че роботите не могат да представляват никаква опасност за хората.

„Мисля, че има голяма разлика между източните и западните култури. В източната култура, в страни като Китай, Япония, Южна Корея, роботите са създадени, за да станат човешки партньори. Така че създаваме роботи, които да ни служат, да ни бъдат компания ,“ той каза.

Осмата световна конференция по роботика традиционно е домакин на форум с участието на китайски и чуждестранни експерти от индустрията, изложба на постижения в роботиката и състезания по роботи. За първи път от началото на пандемията тази година конференцията и изложението се провеждат в пълноценен офлайн формат с чуждестранни участници. Събитието ще продължи до 22 август, като по информация на организаторите планират да го посетят близо 812 000 души, информира агенция Прайм.

Основната част на конференцията е изложба за роботика с площ от около 45 000 квадратни метра. В няколко павилиона бяха разположени щандове на повече от 140 китайски и чуждестранни компании, които донесоха около 600 експоната в Пекин, 50 от които бяха представени за първи път пред широката публика.