В четвъртък Русия изстреля безпилотна ракета, носеща хуманоиден робот голям колкото човек. Той ще прекара 10 дни в обучение за подпомагане на астронавтите на Международната космическа станция (МКС).

Роботът се казва Фьодор (FEDOR), което е акроним от английски за “Окончателно експериментална демонстрация и изследване на обекти” с идентификационен номер Skybot F850, той е първият, изпращан някога от Русия.

Фьодор се изтреля в космическа совалка „Союз МС-14“ в 6:38 ч. московско време от руския космодрум Байконур в Казахстан. “Союзът” е готов да се привърже с космическата станция в събота и да остане там до 7 септември.

SpaceX на Илън Мъск с 18-та успешна мисия до МКС (Видео)Американската космическа компания SpaceX на ексцентричния предприемач Илън Мъск успешно изпрати това…Jul 26 2019skafeto.com

Совалките „Союз“ обикновено се пилотират от хора при такива пътувания, но в четвъртък на борда е само Фьодор, за да тества новата аварийна спасителна система.

Хуманоидният робот на Русия Фьодор излетя към Международната космическа станция

Вместо традиционните космонавти, Фьодор бе капитан в специално приспособеното пилотско място с малък руски флаг в ръка.

Секунди преди старта, андроидът повтори знаменитата фраза на първия космонавт Юрий Гагарин: „Готов. Поехали, поехали!„.

Сребърният антропоморфен робот на Русия е висок 180 см (5 фута 11 инча) и тежи 160 килограма (353 паунда).

Фьодор дори има акаунти в Instagram и Twitter, които са ни го показвали преди докато усвоява нови умения като отваряне на бутилка вода. В станцията той ще изпробва всичко научено при много ниска гравитация.

Хуманоидният робот на Русия Фьодор излетя към Международната космическа станция

Ще му се наложи да „ свързва и изключва електрически кабели, като се използват стандартни елементи от отвертка и гаечен ключ до пожарогасител“, каза директорът на руската космическа агенция за перспективни програми и наука Александър Блошенко в коментари по телевизията преди старта.

„Първият етап от експериментите по време на полет премина в съответствие с плана на полета“, появи се Tweet в профила на Фьодор след достигане на орбита.

Роботът копира човешки движения, ключово умение, което му позволява дистанционно да помага на астронавти или дори хора на Земята да изпълняват задачи, докато те са вързани в екзоскелет.

Хуманоидният робот на Русия Фьодор излетя към Международната космическа станция

Такива роботи в крайна сметка ще извършват опасни операции като космически разходки по други планети, каза Блошенко пред държавната агенция РИА Новости.

На уебсайта на един от държавните подкрепящи проекта, Фондацията за напреднали научноизследователски проекти, Фьодор е описан като потенциално полезен на Земята за работа в среда с висока радиация, разминиране и трудни спасителни мисии.

Русия също планува да отиде до МарсСрокът за ползване на Международната космическа станция (МКС) може да бъде удължен до 2030 г., а Рус…Aug 20 2019skafeto.com

На борда роботът ще изпълнява задачи, контролирани от руския космонавт Александър Скворцов, който се присъедини към МКС миналия месец и ще носи екзоскелет в поредица от експерименти, планирани за по-късно през август.

Фьодор всъщност не е първият робот, който отиде в космоса.

През 2011 г. НАСА изпрати Robonaut 2, хуманоиден робот, разработен с General Motors и с подобна цел на работа във високорискови среди.

Той обаче се върна обратно на Земята през 2018 г., след като е имал технически проблеми.

Невероятна снимка от космоса показва изригването на вулкана РайкокеАстронавтите на борда на Международната космическа станция уловиха впечатляващото изригване на Райко…Jun 29 2019skafeto.com

loading...