чипове на Huawei

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Огромен по мащабите си проект за технологична независимост от Запада гради Китай чрез Huawei. Компанията работи по тайна мрежа за производство на чипове в страната, като за целта получава огромна подкрепа от правителството в Пекин, съобщава Bloomberg, като се позовава на американски производители на полупроводници.

Контекст: От 2019 г. Huawei има все по-малък достъп до западни чипове и технологии заради опасения, че устройствата на китайската компания съдържат нарочно оставени „задни вратички“, които могат да се използват за шпионаж. Тя отрича и твърди, че мерките на Вашингтон са единствено в помощ на конкурентите ѝ, но така или иначе рестрикциите станаха факт.

Те удариха по мащабния смартфон бизнес на компанията, който тогава беше в световния Топ 3, така и по изключително успешното производство на мрежово оборудване и то тъкмо в момента на навлизане на 5G.

От месеци се говори, че Huawei планира своето голямо завръщане с изцяло китайски технологии, но чак сега има повече яснота около него.

Детайли: Според Асоциацията на полупроводниковата индустрия Huawei се ползва с приблизително 30 млрд. долара държавна помощ, като с парите са били придобити два завода за чипове и се строят три нови.

Те формално ще се водят на името на други компании и така ще могат да закупят американско оборудване, въпреки наложените санкции на Huawei. Това е важна междинна стъпка, тъй като китайските инсталации за производство на чипове все още не са на нивото на западните.

Официален коментар на Huawei на този етап няма.

Какво следва: Ръководителят на потребителския бизнес на Huawei Ричард Ю по-рано през този месец заяви, че бизнесът със смартфони на компанията „е на път към своето завръщане“. В Китай Huawei увеличи пазарния си дял със 76,1% и е на второ място във високия клас.

Според експерти до края на годината в нейните смартфони ще се завърнат и 5G модемите – големият отсъстващ в наличните към момента смартфони на Huawei.