чип в мозъка

През август 2020 г. Neuralink, високотехнологичната компанията на Илон Мъск, която разработва мозъчни импланти, показа как чип, имплантиран в мозъка на прасе, разчита и предава сигнали с огромна точност към външен компютър.

Още тогава Мъск обеща, че към края на 2021 г. ще започнат опити с хора, но преди това ще видим способностите на новата технология на Neuralink и в маймуни.

Наскоро компанията сподели в блога си резултатите от опити с макак на име Пейджър, който чрез N1 чипа на Neuralink съвсем свободно играе Pong, използвайки само ума си.

Neuralink постави чип в мозъка на маймуна, за да играе Pong с ума си

В мозъка на маймуната са имплантирани 1024 електрода, които обхващат зоните на мозъка, ангажирани с вземането на решения и моторните функции на ръцете.

Първоначално пред маймуната е бил поставен екран с контролер за управление, който Пейджър е управлявал ръчно, като идеята е била да се обучат алгоритмите за специфичните сигнали и особености в нервната система на маймуната по време на игра.

Neuralink постави чип в мозъка на маймуна, за да играе Pong с ума си

След това обаче контролерът е премахнат напълно и компютърът е започнал да разпознава мозъчните сигнали на макака, без да е нужно той дори да помества ръката си.

Тези сигнали компютърът разчита като команди за управление и ги предава към екрана и играта Pong в реално време, при това с минимално забавяне, както можем да видим на клипа долу.

От Neuralink казват, че същата технология може да се ползва и за цялостно управление на смартфон или компютър само чрез мисъл, което би позволило на хора с увреждания съвсем свободно да боравят с технологиите.

Чрез чипа дори хора с парализа биха могли да възвърнат контрол над мускулите и крайниците си, като това е „съвсем малка част“ от бъдещите възможности на технологията.
Бъдещето е тук с последния пробив на мозъчните импланти от Neuralink на Илън МъскИлън Мъск демонстрира на живо технологията на Neuralink, използвайки прасета с хирургически импланти…Aug 29 2020skafeto.com

loading...